FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prije godinu dana počelo suđenje za zločin na Ovčari

BEOGRAD,8. ožujka 2005.(Hina) - Prije godinu dana, 9. ožujka 2004.godine, u Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu, počelo jesuđenje pripadnicima Teritorijalne obrane (TO) Vukovara optuženima zaratni zločin na Ovčari kod Vukovara 1991. godine, ubojstvo najmanje192 ratna zarobljenika iz vukovarske bolnice.
BEOGRAD,8. ožujka 2005.(Hina) - Prije godinu dana, 9. ožujka 2004. godine, u Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu, počelo je suđenje pripadnicima Teritorijalne obrane (TO) Vukovara optuženima za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara 1991. godine, ubojstvo najmanje 192 ratna zarobljenika iz vukovarske bolnice.

Optužnica za zločin na Ovčari tereti bivšeg zapovjednika Teritorijalne obrane Vukovara i njegova zamjenika Miroljuba Vujovića i Stanka Vujanovića, te pripadnike nekadašnje TO Jovicu Perića, Ivana Atanasijevića, Predraga Madžarca i Milana Vojnovića. Prvotno optuženoj šestorci pridruženi su i pripadnici paravojne postrojbe "Leva Supoderica", koju je u Šidu formirala Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja. Optuženi su zapovjednik te postrojbe Milan Lančužanin te pripadnici Marko Ljuboja, Vujo Zlatar, Predrag Milojević, Goran Mugoša, Đorde Šošić, Miroslav Đanković, Slobodan Katić, Nada Kalaba, supruga drugooptuženog Vujanovića i Milan Bulić, protiv kojega je nedavno postupak razdvojen, zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

Njih, u najkraćem, optužnica tereti da su od popodneva 20. studenoga do ranih jutarnjih sati 21. studenoga 1991. godine, ratne zarobljenike iz vukovarske bolnice "ubijali, tjelesno ih ozljeđivali i nečovječno postupali na način na koji se vrijeđa ljudsko dostojanstvo". Optuženi Bulić, Đanković i Mugoša primjerice, "zajedno s NN osobama" napravili su špalir i primorali da kroz njega protrčavaju ratni zarobljenici prilikom ulaska u hangar, pri čemu su ih svi zajedno udarali metalnim šipkama, drvenim palicama, kundacima, rukama i nogama po raznim dijelovima tijela, nanoseći im tjelesne ozljede. Nada Kalaba, supruga drugooptuženog Vujanovića, iz hangara je izvela jednog ratnog zarobljenika i ubila ga pucnjem iz pištolja u glavu. Kad su ratni zarobljenici popisani i traktorima odvezeni na Grabovo, na oko kilometar od Ovčare, optuženi Šošić i Milojević iz prikolice su izveli po jednog ratnog zarobljenika, te ih ubili prerezavši im nožem vratove, navodi uz ostalo optužnica. Pošto je streljački vod pucao u zarobljenike, Milojević je - kaže se u optužnici - prilazio strijeljanima koji su još davali znakove života i pucao u njih. "Na ovaj način su lišili života oko 200 osoba, od kojih je identificirano njih 192", kaže se u optužnici.

Svi optuženi su u obrani negirali da su počinili zločin za koji su optuženi.

U proteklih godinu dana suđenja, koje je svakoga mjeseca trajalo po tjedan dana, pred Specijalnim sudom svjedočilo je 60-ak svjedoka koje je predložilo Specijalno tužiteljstvo za ratne zločine, među kojima su dva svjedoka pokajnika koji teško terete optužene. Osim njih, svjedočilo je i nekoliko svjedoka iz Hrvatske, koji su preživjeli zločin na Ovčari.

Posebno zanimanje izazvalo je svjedočenje tadašnjih oficira JNA, pripadnika Gardijske brigade i 80. motorizirane brigade iz Kragujevca, koji su bili na Ovčari na dan zločina i koji su svjedočili da su povukli vojnike s Ovčare, nakon čega su zarobljenici iz vukovarske bolnice bili prepušteni pripadnicima Teritorijalne obrane. Nitko od njih, međutim, nije se jasno izjasnio o tome tko je konkretno dao naredbu da se, kako to kaže zastupnik obitelji oštećenih, beogradski odvjetnik Rajko Danilović, "zarobljenici na milost i nemilost prepuste teritorijalcima".

"Najvažnije je utvrđeno: da je JNA definitivno i konačno odgovorna za taj zločin", izjavio je za Hinu odvjetnik oštećenih Dragoljub Todorović, navodeći da su bivši oficiri JNA, ispitani pred Specijalnim sudom, potvrdili da je vojska prepustila zarobljenike Teritorijalnoj obrani Vukovara i paravojsci, da je JNA mogla spriječiti zločin koji se dogodio na Ovčari, te da bi bilo logično da optužnica bude proširena i na neke od tadašnjih oficira JNA, osim "vukovarske trojke" koja se zbog zločina na Ovčari već nalazi u Scheveningenu.

Suđenje se nastavlja 21. ožujka. Dosadašnji tijek suđenja stručna javnost, mnogi promatrači, ali i sama glavna haška tužiteljica Carla del Ponte prilikom svojeg posljednjeg službenog posjeta Beogradu u listopadu prošle godine, ocjenjuju kao vrlo korektan i vođen po međunarodnim pravnim standardima. U javnosti su u posljednje vrijeme česte i ocjene da je upravo to suđenje "test-slučaj", čiji će tijek i rezultat možda biti presudni za odluku Haškog suda o tome hoće li slučaj "vukovarske trojke" prepustiti srbijanskom ili hrvatskom pravosuđu.

Članovi obitelji žrtava koji od početka suđenja prate postupak nemaju primjedbi na dosadašnji tijek suđenja i na rad predsjednika sudskog vijeća Veska Krstajića i zamjenika specijalnog tužitelja za ratne zločine Dušana Kneževića. Ipak, u razgovorima s novinarima članovi obitelji žrtava nerijetko ističu svoje razočaranje činjenicom da "svjedoci lažu". Najviše ih boli, kako kažu, to "što se istina o zločinu u Vukovaru nikad neće u potpunosti doznati".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙