FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dow Jones ojačao zbog pada cijena nafte

NEW YORK, 11. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Američke blue-chip dioniceu četvrtak su dobile na vrijednosti nakon slabljenja cijena nafte kojeje umanjilo zabrinutosti ulagača oko korporativnih zarada.
NEW YORK, 11. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Američke blue-chip dionice u četvrtak su dobile na vrijednosti nakon slabljenja cijena nafte koje je umanjilo zabrinutosti ulagača oko korporativnih zarada.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,4 posto, na 10.851 bod. Tehnološki Nasdaq dobio je svega 0,08 posto na vrijednosti, dosegnuvši 2.059 bodova. Četvrtak je inače bila 5. godišnjica rekordne razine Nasdaqa od 5.132 boda.

Pad cijena nafte za 1,23 dolara, na 53,54 dolara za barel na njujorškom tržištu pomogao je smanjivanju zabrinutosti ulagača oko toga da će visoki energetski troškovi narušiti zarade korporacija i potaknuti jačanje inflacije.

Dodatno, raspoloženje na burzi popravila je objava National Semiconductor Corp. da je program rezanja troškova poslovanja i preusmjeravanja proizvodnje prema profitabilnijim proizvodima rezultirao s dobiti iznad očekivanja Wall Streeta. To je podiglo cijene njegovih dionica za više od pet posto te podiglo cijene i ostalih dionica u sektoru proizvodnje čipova.

"U tehnološkom sektoru dobra je vijest stigla iz National Semija. No, i dalje postoji nervoza uoči poslovnog izvješća Intela", ocijenio je raspoloženje na tržištu John Caldwell, glavni investicijski strateg McDonald Financial Groupa.

Raznolike vijesti iz korporacija poput medijskog diva Vivendija te njemačke energetske kompanije E.ON te zabrinutosti zbog visokih cijena nafte i mogućeg ubrzanog rasta kamatnih stopa spustili su i u četvrtak vrijednosti europskih burzovnih indeksa. Tako je londonski Ftse indeks oslabio 0,7 posto na 4.962 boda. Frankfurtski DAX potonuo je 0,9 posto, na 4.337 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙