FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Očekuje se porast američkih kamatnih stopa

LONDON, 20. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valute nasvjetskim deviznim tržištima protekloga je tjedna ojačao kako suulagači sve skloniji nagađanju da će američke središnja banka Fedidućega tjedna podići kamatne stope za četvrtinu postotnog boda.
LONDON, 20. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valute na svjetskim deviznim tržištima protekloga je tjedna ojačao kako su ulagači sve skloniji nagađanju da će američke središnja banka Fed idućega tjedna podići kamatne stope za četvrtinu postotnog boda.

Nakon što je u tjednu ranije potonuo na najnižu razinu u zadnja dva mjeseca prema euru pritisnut golemim američkim vanjskotrgovinskim manjkom u ovogodišnjem siječnju, tečaj dolara prošloga tjedna oporavio se oko jedan posto prema euru, koji stoji 1,3313 dolara. Njegov tečaj poskočio je i 1,2 posto prema švicarskom franku, pa iznosi 1,1644 franaka. Britanska funta istodobno je oslabila 0,2 posto, na 1,92 dolara.

Tečaj 'zelene' valute kreće se od početka godine kao jo-jo - između optimizma oko američkog gospodarstva i rastućih kamatnih stopa te pesimizma oko sposobnosti SAD-a da financira svoje rekordne strukturalne manjkove.

Krajem tjedna poraslo je očekivanje tržišnih sudionika će Fed na svom zasjedanju u utorak podići ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotna boda, na 2,75 posto, čime će se jaz u odnosu na europsku stopu, koja iznosi 2,0 posto, dodatno povećati. "Tržište očekuje dizanje kamatnih stopa u SAD-u. Euro zbog toga ne može izaći iz ovog raspona prema dolaru", kazao je Geoff Kendrick, valutni strateg Westpacka.

Iako su podaci američkog ministarstva trgovine objavljeni u utorak pokazali da je SAD privukao dovoljno kapitala kako bi financirao golemi vanjskotrgovinski deficit u ovogodišnjem siječnju, dolara nije uspio ostvariti dobitke na temelju toga. Neto pritok kapitala u američku imovinu u siječnju je iznosio 91,5 milijardi dolara, mnogo više nego u prosincu zabilježenih 60,7 milijardi, te dovoljno da pokrije vanjskotrgovinski deficit u tome mjesecu u visini od 58,3 milijarde dolara. Dan kasnije objavljen podatak o manjku na tekućem računu u zadnjem lanjskom tromjesečju od rekordnih 187,9 milijardi dolara iznenadio je analitičare Wall Streeta, koji su očekivali manjak od 182 milijarde dolara te je to nakratko pritisnulo dolar.

S toliko pozornosti tržišta usmjerene američkim pokazateljima, neočekivani rast povjerenja njemačkih ulagača nije izazvao tržišne reakcije. Indeks Zew instituta porastao je u ožujku na 36,3 indeksna boda, nakon u veljači zabilježenih 35,9, te se nalazi na najvišoj razini od lanjskoga rujna.

Japanska vlada, pak, u ponedjeljak je revidirala naviše svoju raniju procjenu gospodarskih aktivnosti u zadnjem lanjskom tromjesečju, prema kojoj je BDP tog drugog po veličini gospodarstva u svijetu porastao 0,1 posto, prema ranije procijenjenom padu za toliko. U zasebnom izvješću, objavila je da je japanski višak u bilanci plaćanja u siječnju smanjen više nego se očekivalo. "Revizija podatka o japanskom BDP-u trebala bi biti pozitivna za jen, no ulagači su više usredotočeni na pokazatelje čija objava tek slijedi", izjavio je Jalinoos. U takvim uvjetima tečaj jena nije se značajnije mijenjao. Dolar je tako ojačao 1,3 posto prema jenu, na 104,7 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙