FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ruski FSB opovrgava da štiti srpske ratne zločince

MOSKVA, 19. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Ruska obavještajna služba FSBopovrgnula je u subotu izvješća da je u Rusiji osigurala utočištebosanskim Srbima optuženima za ratne zločine, odbacivši ih kao "laži iprovokacije".
MOSKVA, 19. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Ruska obavještajna služba FSB opovrgnula je u subotu izvješća da je u Rusiji osigurala utočište bosanskim Srbima optuženima za ratne zločine, odbacivši ih kao "laži i provokacije".

The New York Times i londonski Guardian, pozivajući se na izvore bliske Haškom sudu (ICTY) i druge obavještajne izvore, objavili su ovoga tjedna da se optuženi bjegunci skrivaju u Rusiji pod lažnim identitetom i uz zaštitu FSB-a.

"FSB nikada nije sakrio nijednog međunarodnog kriminalca na ruskom teritoriju", rekao je glasnogovornik službe. "Medijska izvješća da se kriminalci skrivaju na ruskom teritoriju laži su i provokacije", dodao je. Naglasio je da FSB surađuje s Interpolom i ostalim službama koje tragaju za optuženicima za ratne zločine.

Jedan od bjegunaca spomenut u izvješćima, Gojko Janković, optužen je za mučenja i silovanja muslimanki u ratu u BiH, a Haškom se sudu predao ovoga tjedna nakon gotovo devet godina provedenih u bijegu.

Srpski general Vlastimir Đorđević, optužen za ratne zločine na Kosovu, u Rusiju je pobjegao 2001, prema medijima.

Među bjeguncima koji se navodno skrivaju u Rusiji su i srpski oficiri optuženi za ključne uloge u pokolju više od 7.000 muslimana u Srebrenici 1995. godine.

Rusko veleposlanstvo u Sarajevu objavilo je u utorak da je pridošlice u zemlju bilo teško kontrolirati zbog liberaliziranog putnog režima između Rusije i zemalja bivše Jugoslavije.

"Janković je to mogao iskoristiti i u Rusiju ući s krivotvorenim dokumentima", priopćilo je veleposlanstvo. Opovrgnulo je, međutim, da je bilo koji optuženik za ratne zločine u Rusiji dobio državljanstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙