FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljoprivredni sajam- okrugli stol o uzgoju teladi

BJELOVAR, 18. ožujka 2005. (Hina) - Na Međunarodnom poljoprivrednom,gospodarskom i obrtničkom sajmu, koji se održava od 17. do 20. ožujkau Gudovcu pokraj Bjelovara, a na kojemu se okupilo 230 izlagačapoljoprivredne opreme i mehanizacije iz Hrvatske i osam stranihzemalja, danas je održan okrugli stol na kojemu su stručnjaci s Agronomskog fakulteta u Zagrebu govorili o uzgoju domaće teladi zatov.
BJELOVAR, 18. ožujka 2005. (Hina) - Na Međunarodnom poljoprivrednom, gospodarskom i obrtničkom sajmu, koji se održava od 17. do 20. ožujka u Gudovcu pokraj Bjelovara, a na kojemu se okupilo 230 izlagača poljoprivredne opreme i mehanizacije iz Hrvatske i osam stranih zemalja, danas je održan okrugli stol na kojemu su stručnjaci s Agronomskog fakulteta u Zagrebu govorili o uzgoju domaće teladi za tov.

Prof. dr. Mladen Knežević naglasio je pred okupljenim gostima kako danas u Hrvatskoj više od 80 posto obiteljskih gospodarstava ima manje od pet krava što je poražavajuće. Zbog male proizvodnje Hrvatska podmiruje samo 76 posto svojih potreba u govedarstvu, rekao je Knežević i istaknuo kako je za poboljšanje stanja nužno specijalizirati govedarstvo na proizvodnju za mlijeko i na proizvodnju za meso, povećati poticaje koji sada nisu motivirajući za naše uzgajivače i okrupniti gospodarstva. Naglasio je kako su za podizanje farmi za tov i proizvodnju mesa prema tzv. sustavu krava-tele potrebna znatno manja ulaganja nego za farme za proizvodnju mlijeka. Također je rekao da su u EU znatno veći poticaji u stočarstvu nego u Hrvatskoj i kako bi za bitnije pomake u proizvodnji kod nas trebalo povećati poticaje.

Prof. dr. Ivan Jurić govorio je o programu uzgoja mlade junetine tzv. baby beefa koji smo nekada izvozili, posebice u Italiju. Ponovno pokretanje te proizvodnje, rekao je, potaknut će udruga za tov junadi Baby beef i Bjelovarsko-bilogorska županija no, dodao je, najveći je problem što Hrvatska ima sve manje simentalskog goveda od kojega se proizvodila prvoklasna junetina. Zato, tvrdi, treba pronaći genetski kvalitetnu domaću simentalsku pasminu i organizirano krenuti u uzgoj prvoklasne junetine, s podrijetlom i dokazanim nutritivnim vrijednostima, a i sa Sveučilištem u Padovi dogovoreno je istraživanje talijanskog tržišta.

Na sajmu je održana i aukcijska prodaja 78 steonih junica. Prodano ih je 56 po prosječnoj cijeni od 10.350 kuna. Najskuplja je junica prodana za 12.400 kuna, a prosječna je početna cijena bila 9900 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙