FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NHS: troškovi sprovoda od 6.000 kuna naviše

ZAGREB, 18. ožujka 2005. (Hina) - Troškovi sprovoda u Hrvatskoj iznoseod 6.000 kuna naviše, a ako obitelj pokojnika mora kupiti grob ispomenik neće proći ispod 42.000 kuna, upozorili su Nezavisni hrvatskisindikata (NHS) na današnjoj konferenciji za novinare.
ZAGREB, 18. ožujka 2005. (Hina) - Troškovi sprovoda u Hrvatskoj iznose od 6.000 kuna naviše, a ako obitelj pokojnika mora kupiti grob i spomenik neće proći ispod 42.000 kuna, upozorili su Nezavisni hrvatski sindikata (NHS) na današnjoj konferenciji za novinare.

"Ljudi u Hrvatskoj sve su više odijeljeni, ne samo kroz život, nego i kroz smrt", ustvrdio je predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Trošak najjeftinijeg ukopa iznosi 6.000 kuna, uz pretpostavku da već postoji grobno mjesto i spomenik, a u to nisu uračunati troškovi vjerskog obreda ni mise zadušnice, kao niti karmina.

Običan zemljani grob može se kupiti po cijeni ispod 1.000 kuna, no zidana grobnica teško se može naći ispod 13.000 kuna, pokazuju podaci NHS-a.

Ako se želi glazba na sprovodu, cijene se kreću od 300 kuna za trubu, preko 1.000 kuna za pjevački sastav, do 2.000 kuna za orkestar.

Najpovoljniji grad za sprovode je Varaždin, a iza njega Split, dok je najskuplji Dubrovnik, a slijedi ga Osijek.

Troškove pogreba onih koji ga ne mogu platiti namiruju gradski uredi za socijalnu skrb, koji plaćaju po minimalnim standardima, samo obični lijes i pogrebni znak, u iznosu do 2.000 kuna.

Iz toga se vidi da su čak i u smrti bogati povlašteni, pa na kraju ljudskog života poslovica "Sirotinjo, i Bogu si teška" poprima svoj završni smisao, rekao je Sever.

Većina hrvatskih građana, nažalost, ne plaća si posmrtnu pripomoć, nema životno osiguranje, niti ne štedi za takve slučajeve, pa im smrt bliske osobe ne predstavlja samo emocionalni, već i financijski šok, upozorava Sever.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙