FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati upozoravaju da HŽ nije pripremljen za privatizaciju

ZAGREB, 15. ožujka 2005. (Hina) - Koordinacija sindikata HŽ-a udruženihu Udrugu radničkih sindikata Hrvatske upozorila je danas da nijednoHŽ-ovo poduzeće nije pripremljeno za privatizaciju koja bi trebalapočeti ove godine.
ZAGREB, 15. ožujka 2005. (Hina) - Koordinacija sindikata HŽ-a udruženih u Udrugu radničkih sindikata Hrvatske upozorila je danas da nijedno HŽ-ovo poduzeće nije pripremljeno za privatizaciju koja bi trebala početi ove godine.

Radna skupina za pripremu modela privatizacije HŽ-ovih 16 ovisnih društva, sastavljena od predstavnika Vlade, sindikata i HŽ-a, još nije počela raditi jer Uprava HŽ-a nije imenovala svoje članove.

U ovisnim društvima, koja su nastala izdvajanjem iz HŽ-a, nije provedena modernizacija pa ona nisu spremna za tržišnu utakmicu, ustvrdio je Ivan Salma, predsjednik Sindikata radionice željezničkih vozila Čakovec.

Najviše nas brine što je privatizacija tih 16 društava spuštena na razinu HŽ-a, koji ih može prodati kako želi, bez obzira na sudbinu radnika, rekao je Salma.

Sindikalci stoga traže da se radnicima tih tvrtki zajamče radna mjesta i posao bar još tri do pet godina nakon dovršenja privatizacije.

Također zahtijevaju da se privatizacija provede kroz radničko dioničarstvo kako bi radnici postali većinskim vlasnicima HŽ-a.

U 16 ovisnih društava zaposleno je oko 7.000 radnika, a u osnovnom dijelu HŽ-a 18.000, no prema planu restrukturiranja do 2009. bi u osnovnom dijelu ostalo 14.700 zaposlenih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙