FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija odala počast agentu ubijenom u Iraku

RIM, 7. ožujka 2005. (Hina) - Italija je u ponedjeljak odala posljednjupočast agentu talijanske tajne službe Nicoli Calipariju, kojega su uBagdadu u petak ubili američki vojnici u akciji u kojoj je spašavao uIraku zatočenu talijansku novinarku.
RIM, 7. ožujka 2005. (Hina) - Italija je u ponedjeljak odala posljednju počast agentu talijanske tajne službe Nicoli Calipariju, kojega su u Bagdadu u petak ubili američki vojnici u akciji u kojoj je spašavao u Iraku zatočenu talijansku novinarku.

Državni sprovod poginuloga agenta održan je u rimskoj Basilici svete Marije od Anđela, gdje su se u

crkvi prepunoj ljudi od njega oprostili supruga Rosa, njihova djeca Filippo (13) i Silvia (19) te svi visoki talijanski dužnosnici na čelu s predsjednikom Republike, predsjednicima Senata i Zastupničkog doma te premijerom.

Calipari je poginuo u blizini zrakoplovne luke u Bagdadu štiteći svojim tijelom od pucnjave američkih vojnika tek oslobođenu talijansku novinarki Giulianu Sgrena.

Tijekom homilije vojni ordinarij, monsignor Angelo Bagnasco, istaknuo je Caliparijevu veliku požrtvovnost i junaštvo, dok je podtajnik predsjedništva vlade, Gianni Letta, pozvao da ovaj "trenutak bude trenutak za odavanje počasti, bez polemika, junačkom činu Nicole Caliparija".

Na sprovodu ubijenome agentu bio je i američki veleposlanik u Rimu, Mel Sembler, kao i kolege Giuliane Sgrena te glavni urednik lista Manifesto Gabriele Polo, kao i njezin muž Pier Scolari.

Giuliana Sgrena leži u rimskoj vojnoj bolnici Celio, jer je bila ranjena u rame.

Talijanska vlada dala je do znanja da će unatoč ovom ubojstvu nastaviti podržavati američkog predsjednika Georgea W. Busha te da neće povući svoje snage iz Iraka. No, istodobno vlada traži da oni koji su odgovorni za otvaranje vatre na talijanskog agenta budu kažnjeni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙