FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat pirotehničara najavljuje prosvjede na Markovu trgu

ZAGREB, 1. ožujka 2005. (Hina) - Sindikat zaposlenih na poslovimarazminiranja traži isplatu plaća i osiguravanje posla za pirotehničareAKD "Mungosa", a ako se ništa ne poduzme do 15. ožujka, organizirat ćevišednevni prosvjed na Markovu trgu, najavili su danas sindikalci.
ZAGREB, 1. ožujka 2005. (Hina) - Sindikat zaposlenih na poslovima razminiranja traži isplatu plaća i osiguravanje posla za pirotehničare AKD "Mungosa", a ako se ništa ne poduzme do 15. ožujka, organizirat će višednevni prosvjed na Markovu trgu, najavili su danas sindikalci.

"Donijet ćemo opremu i kampirati na Markovu trgu, a možda i organizirati vježbu sa školskim minama", rekao je dopredsjednik sindikata Niko Režić na konferenciji za novinare.

Plaće za siječanj kasne 15 dana, pa će pirotehničari prvo organizirati manji prosvjed pred Banskim dvorima, a nakon 15. ožujka stvorit će se zakonski uvjeti za višednevni štrajk.

"Tražimo da nam Vlada osigura posao, jer 'Mungos' trenutno radi s manje od 30 posto kapaciteta", kazao je Režić.

Sadašnja Uprava na čelu s direktorom Željkom Pišćencom i Nadzorni odbor "Mungosa" trebaju dati ostavke i time vlasnika - Hrvatski fond za privatizaciju i Vladu upozoriti na nepodnošljivo stanje, smatra Režić.

Glavni je razlog tome što se forsira pretraživanje terena (lani čak 85 posto pregledane površine) umjesto razminiranja, tako da pirotehničari postaju višak.

Na tih 85 posto prošle godine nije pronađena nijedna mina, možda i stoga što se teren proglašava čistim nakon što je pregledano samo 15 posto površine, kaže Režić.

Vlada bi trebala promijeniti Pravilnik o razminiranju i osigurati sredstva za provedbu Nacionalnog plana razminiranja, istaknuo je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak.

Trenutno godišnje nedostaje polovica sredstava pa, nastavi li se tako, Hrvatska neće biti razminirana do 2010. godine, kako predviđa plan, nego tek do 2030., upozorava Mučnjak.

U "Mungosu" radi 180, a u cijeloj Hrvatskoj 552 pirotehničara koji će postati suvišni ne promijeni li se sadašnji način razminiranja.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izvijestila je sindikalce da je prijedlog Zakona o humanitarnom razminiranju pred slanjem u saborsku proceduru, te da je od ministra unutarnjih poslova Marijana Mlinarića zatražila žurni sastanak svih zainteresiranih.

Ako se uskoro ništa ne riješi, Sindikat zaposlenih na poslovima razminiranja će zajedno s drugim sindikatom pirotehničara i Udrugom poslodavaca u razminiranju organizirati prekid razminiranja u cijeloj Hrvatskoj, rečeno je na konferenciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙