FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat graditeljstva traži proširenje primjene KU-a za graditeljstvo

ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - Sindikat graditeljstva Hrvatskeupozorio je danas da Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništvaodbija proširiti primjenu novog Kolektivnog ugovora (KU) zagraditeljstvo na sve poslodavce i radnike u toj djelatnosti, čime sezakidaju brojni radnici, a potiče rad na crno.
ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - Sindikat graditeljstva Hrvatske upozorio je danas da Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva odbija proširiti primjenu novog Kolektivnog ugovora (KU) za graditeljstvo na sve poslodavce i radnike u toj djelatnosti, čime se zakidaju brojni radnici, a potiče rad na crno.

Sindikat i Udruga poslodavaca graditeljstva zaključili su izmjene starog KU-a još u lipnju prošle godine te predložili ministru Branku Vukeliću da, kao i njegovi prethodnici, proširi važenje KU-a na sve zaposlene u graditeljstvu, ali je on to odbio, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik sindikata Stipe Kirigin.

Izmjenama KU-a povećana je najniža osnovna plaća s 1.860 kuna na 2.000 kuna, a kako Ministarstvo odbija proširenje primjene tih izmjena, pravo na povećanje plaća odnosi se samo na petinu zaposlenih u toj djelatnosti.

Naime, Udruga poslodavaca graditeljstva nije reprezentativna jer okuplja samo 20 posto od oko 70.000 zaposlenih u graditeljstvu, pa se na ostale radnike primjenjuje stari KU s nižom cijenom rada, kaže Kirigin.

Po informacijama sindikata, izmjenu KU-a podržali su svi zainteresirani, od sindikata do Hrvatske gospodarske komore, osim Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Protivljenje HOK-a sindikalci povezuju s radom na crno koji, navodno, cvate upravo u obrtništvu.

Kao primjer naveli su podatak da su u Međimurskoj županiji, koja ima najrazvijenije obrtništvo i najveći broj obrtnika u Hrvatskoj, prosječne plaće u gospodarstvu čak 40 posto niže od hrvatskog prosjeka. Međimurski obrtnici prijavljuju svoje radnike na najniže plaće, a prave plaće im daju "ispod stola", tvrdi Kirigin.

Time se zapravo deregulira tržište rada, smatra predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Vesna Dejanović.

Proširenje KU-a za graditeljstvo za nas je principijelno pitanje na kojem prolazi ili pada sustav kolektivnog pregovaranja, ističe Dejanović te najavljuje da će SSSH taj problem "podići na najvišu razinu".

Sindikalci su naročito ljuti na državnu tajnicu za rad Veru Babić koju smatraju glavnim krivcem što je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva odbilo proširiti primjenu KU-a.

Podsjećaju da su ministrica graditeljstva Marina Matulović Dropulić i ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta poduprli prijedlog proširenja primjene KU-a pa pitaju je li mišljenje državne tajnice za rad jače od stajališta dvaju ministara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙