FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena antologija mađarske poezije

ZAGREB, , 17. ožujka 2005. (Hina) - Mala antologija velike mađarskepoezije 20. stoljeća, koja sadrži 12 pjesama i jedno pismo,predstavljena je večeras u Zagrebu.
ZAGREB, , 17. ožujka 2005. (Hina) - Mala antologija velike mađarske poezije 20. stoljeća, koja sadrži 12 pjesama i jedno pismo, predstavljena je večeras u Zagrebu.

Pjesme i pismo s mađarskog je prevela povjesničarka umjetnosti Jadranka Damjanov, a prepjevala Milica Vujnović.

Jadranka Damjanov u antologiju je kao prvoga uvrstila vodećega mađarskog pjesnika Endre Adyja, a djelo završava s pismom vodeće mađarske spisateljice Margite Kaffke upućene Adyju.

U predgovoru antologiji Jadranka Damjanov napominje kako mađarski jezik nije indoeuropski i ima osobitosti koje s jedne strane pogoduju pjesničkom izrazu, a s druge strane zvukovno, morfološki i sintaktički jako je različit od hrvatskoga. Smatra da bi od velike pomoći čitatelju bilo kada bi se uz prepjev napravila i analiza svake pjesme, te priložio original da se dobije cjelovit i autentičan doživljaj. Prevoditeljica je poželjela da ta Mala antologija odškrine vrata u veliku poeziju koja je hrvatskom čitatelju dosad nepravedno manje-više nepoznata.

Akademik Tonko Maroević kazao je da je riječ o izboru iz velikoga bogatstva mađarske poezije te da će ta antologija obogatiti mađarsko-hrvatske književne veze. .

Maroević ističe kako je tom antologijom Jadranka Damjanov napravila svojevrsni hommage materinskom jeziku i kulturi, a našem je čitateljstvu ponudila snažan govor poezije koja se temelji na europskoj tradiciji, mitologiji i višeznačnosti.

Malu antologiju velike mađarske poezije 20. stoljeća objavio je zagrebački nakladnik Sipar, uz podršku Mađarske zaklade za knjigu i autora. Uz antologiju koja je večeras predstavljena u knjižnici "Marija Jurić Zagorka" otvorena je izložba portreta mađarskih pjesnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙