FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljene izabrane pjesme Zvonimira Mrkonjića

ZAGREB, 16. veljače 2005. (Hina) - Knjiga izabranih pjesama ZvonimiraMrkonjića pod naslovom "Maslina u čistopisu" predstavljena je večerasu prostorijama Matice hrvatske.
ZAGREB, 16. veljače 2005. (Hina) - Knjiga izabranih pjesama Zvonimira Mrkonjića pod naslovom "Maslina u čistopisu" predstavljena je večeras u prostorijama Matice hrvatske.

Knjigu istaknutoga hrvatskog pjesnika, esejista, književnog kritičara, teatrologa i prevoditelja tiskao je zagrebački nakladnik "Altagama" u biblioteci "Modernitet", a uredila ju je Višnja Bošnjak, predstavnica naklade.

Na 399 stranica tiskan je izbor iz 19 Mrkonjićevih zbirki pjesama, od prve objavljene 1962. do zadnje iz 2002. Odabir iz zbirki i pogovor knjizi napisao je akademik Tonko Maroević, jedan od najboljih poznavatelja Mrkonjićevog pjesničkog opusa.

Maroević je istaknuo kako je riječ o raznolikom i bogatom opusu, te da je Mrkonjićeva poezija važan doprinos suvremenoj hrvatskoj lirici. To je opus koji se "neprestano otvara" problematizirajući s vremenom, ali ne na način da se to čini pretencioznim, ocijenio je, uz ostalo, Maroević, istaknuvši kao značajnu osobitost Mrkonjićeve poezije elastičnost - od stroge forme soneta do otvorene - pjesme u prozi.

U pogovoru je Maroević na 20-ak stranica ponaosob prikazao svih 19 Mrkonjićevih zbirki.

Tea Benčić Rimay govorila o tonalitetu Mrkonjićeve lirike, naglasivši kako iz nje izranja u isti mah i parodija i tragedija. Svrstavši Mrkonjića u vodeće hrvatske prevoditelje i vrsne poznavatelje svjetske poezije, istaknula je da je njegova poezija prošla kroz brojne mijene, ali je uvijek pripadala matičnoj poeziji. Mrkonjić je, istaknula je, autor čistog stiha, prave "arhitektonike pjesme", koja se odlikuje jednostavnošću i čistoćom.

Tea Benčić Rimay smatra da je Mrkonjićeva zbirka "Put u Dalj" (1992.) najbolja zbirka napisana o Domovinskom ratu, a zaokružujući pjesnikov opus kroz zadnju zbirku "Odgonetanje gomile" rekla je kako je Mrkonjićeva poezija jedan civilizacijski govor o svijetu i čovjeku.

O zbirci su govorili i povjesničar književnosti Zoran Kravar i urednica Višnja Bošnjak, a Mrkonjićeve stihove kazivao je dramski umjetnik Božidar Boban.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙