FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reakcije na kandidaturu Wolfowitza za predsjednika WB

WASHINGTON,17. ožujka 2005.(Hina) - Američki listovi posvećuju učetvrtak veliki prostor kandidaturi zamjenika američkog ministraobrane i jednog od glavnih ideologa rata u Iraku Paula Wolfowitza zapredsjednika Svjetske banke posebice upozoravajući na hladan prijam uEuropi.
WASHINGTON,17. ožujka 2005.(Hina) - Američki listovi posvećuju u četvrtak veliki prostor kandidaturi zamjenika američkog ministra obrane i jednog od glavnih ideologa rata u Iraku Paula Wolfowitza za predsjednika Svjetske banke posebice upozoravajući na hladan prijam u Europi.

The Washington Post piše da je odluka predsjednika Busha da kandidira Wolfowitza dočekana s iznenađenjem, malo oduševljenja i nekim izravnim protivljenjima u Europi gdje je on najbolje poznat kao vodeći zagovornik rata u Iraku koji je među Europljanima duboko nepopularan.

List navodi da neki Europljani smatraju da bi izbor Wolfowitza, samo tjedan dana nakon što je Bush odabrao oštrog diplomata i kritičara Ujedinjenih naroda Johna Boltona za američkog veleposlanika pri UN-u, mogao biti znak da američki predsjednik želi nagraditi svoje konzervativne pristaše.

Drugi izražavaju zabrinutost da bi ta nominacija mogla potkopati dobru volju između Europe i SAD-a razvijenu posljednjih tjedana posjetima Busha i državne tajnice Condoleezze Rice, kaže Post.

Wolfowitza se smatra jednim od vodećih pripadnika američkog "neokonzervativnog" pokreta koji zagovara da Sjedinjene Države diljem svijeta nameću svoju viziju demokracije i tržišne ekonomije.

The New York Times piše da Bush kandidaturama Boltona i Wolfowitza samo što nije objavio svoje uvjerenje da bi i Ujedinjeni narodi i Svjetska banka mogli imati koristi od nekonvencionalnog načina mišljenja i stroge discipline.

Istodobno, kaže list, ostavka Wolfowitza na mjestu zamjenika ministra obrane i planirani odlazak Douglasa Feitha s mjesta podtajnika za obrambenu politiku mogli bi dati državnoj tajnici Rice, koja se često sporila s Wolfowitzem, veći utjecaj na politiku nacionalne sigurnosti i smanjiti javne sukobe što Bush veoma želi.

Ipak, ocjenjuje list, budući da su Bush i Rice prihvatili Wolfowitzev optimizam u vezi s izgledima za širenje demokracije na Bliskom istoku, njegov odlazak će vjerojatno značiti samo evoluciju, a ne i radikalnu promjenu američke politike.

Times navodi mišljenje ekonomista Williama Easterlyja sa Sveučilišta New York koji kaže da će kandidaturu Wolfowitza "Francuzi i Nijemci smatrati kao namjernu provokaciju ili uvredu".

On navodi da Svjetska banka već ima loš ugled zbog nametanja strukturalnih ekonomskih reformi zemljama tijekom posljednjeg desetljeća. Wolfowitz je, dodao je on, "utjelovljenje Amerikanaca koji druga društva tjeraju da usvoje američke vrijednosti bez obzira na to žele li to".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙