FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 5. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do15,30 sati.
ZAGREB, 5. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

SARAJEVO

Svjetska banka (WB) upozorila je vlasti Bosne i Hercegovine da bi ta zemlja mogla ostati bez 108 milijuna dolara povoljnih zajmova te banke nastavi li se spora provedba reformi u oblasti gospodarstva i socijalne politike.

"Provedba ključnih reformi podržanih s tri strukturalna zajma Svjetske banke u BiH ugrožena je zbog stalnih kašnjenja, zbog čega WB izražava svoju zabrinutost. Ako ova kašnjenja brzo ne budu riješena realizacija ovih triju projekata mogla bi biti dovedena u pitanje", stoji u subotnjoj pisanoj izjavi direktorice Svjetske banke (WB) za BiH i regionalne koordinatorice za Jugoistočnu Europu Orsalie Kalantzopoulos.

Ova ocjena stigla je u vrijeme kada su bosanskohercegovački predstavnici završili pregovore o novom jednogodišnjem stand by aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom na kojeg su pristigle goleme kritike od državnih zaposlenika, brojne braniteljske populacije i drugih socijalnih kategorija kojima će biti smanjena sredstva.

RIM

Papa Ivan Pavao II. će u nedjelju za Angelus s bolničkog prozora uputiti blagoslov, potvrdio je danas šef ureda za tisak Svete Stolice, Joaquin Navarro-Valls.

"Papa će sutrašnji Angelus pratiti na isti način kao i prošle nedjelje. Molitvu će pročitati zamjenik državnog tajnika Svete Stolice msgr. Leonardo Sandri sa trijema bazilike svetog Petra. Ivan Pavao II. će se molitvi pridružiti iz bolnice Gemelli te će blagosloviti vjernike kao i prošle nedjelje", rekao je Navarro-Valls.

Papu je danas u bolnici Gemelli posjetio predsjednik Talijanske biskupske konferencije i papin rimski vikar kardinal Camillo Riuni, koji je nakon posjeta novinarima kratko kazao: "Papa je dobro".

RAMALLAH

Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je u subotu da će palestinske vlasti preuzeti punu odgovornost za sigurnost na okupiranim područjima nakon što ih Izrael napusti.

Govoreći na novinskoj konferenciji u predsjedničkom stožeru u Ramallahu, Abas je rekao: "Kada oni odu iz gradova, tada ćemo mi biti odgovori za sigurnost".

Učestalo nasilje na palestinskim područjima izaziva, naime, sve veću zabrinutost. "Sve dok postoji okupacija, bit će i nasilja", rekao je Abas.

Abas je izrazio žaljenje što je Izrael suspendirao dijalog o planiranoj predaji određenih područja Palestincima, što je dogovoreno na prošlomjesečnom summitu u Egiptu.

DAMASK

Kurdske stranke u Siriji upozorile su u subotu u priopćenju objavljenom u Damasku na "šovinističku" politiku Sirije prema Kurdima i pozvale vlasti na dijalog.

"U prigodi prve obljetnice krvavih događaja koji su se zbili u nekoliko kurdskih područja u Damasku i u Alepu, upozoravamo na politiku diskriminacije koju provode vlasti prema kurdskim građanima" u Siriji, izjavilo je više kurdskih stranaka.

Od 12. do 17. ožujka 2004. u sukobima Kurda sa snagama poretka i s arapskim plemenima na sjeveru Sirije poginulo je prema kurdskim izvorima 40 osoba, a prema sirijskim službenim podatcima 25.

U priopćenju se poziva "sirijske demokratske snage da se 12. ožujka mirno okupe i da taj dan obilježavaju kao dan nacionalne žalosti kako bi upozorile na šovinističku praksu vlasti tijekom tih tužnih događaja".

MOSKVA

Ruski povjerenik za ljudska prava Vladimir Lukin izjavio je u subotu da je njegov ured u godinu dana zaprimio oko 30.000 žalba, što je više nego prije, i od kojih se trećina odnosi na zloporabu ovlasti kod predstavnika snaga poretka.

"Stanje ljudskih prava u Rusiji ne zadovoljava", kazao je na konferenciji za tisak taj dužnosnik kojeg imenuje Duma na prijedlog predsjednika Vladimira Putina.

"Moj se posao temelji na žalbama ljudi, a njihov je broj u zadnjih godinu dana porastao za trećinu. U godinu dana zaprimio sam 30.000 žalba, od kojih se polovica tiče socijalnih pitanja", kao što su pitanja u svezi s ukidanjem socijalnih povlastica preostalih iz sovjetskog doba, kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙