FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavnici Svjetske banke u Luci Rijeka

RIJEKA, 14. ožujka 2005. (Hina) - Predstavnici Svjetske banke, koji suu ponedjeljak posjetili Luku Rijeka, ocijenili su da Svjetska banka zasada nema razloga biti nezadovoljna provedbom Rijeka Gateway projekta(RGP), za koji je ta banka osigurala zajam od 155 milijuna dolara.
RIJEKA, 14. ožujka 2005. (Hina) - Predstavnici Svjetske banke, koji su u ponedjeljak posjetili Luku Rijeka, ocijenili su da Svjetska banka za sada nema razloga biti nezadovoljna provedbom Rijeka Gateway projekta (RGP), za koji je ta banka osigurala zajam od 155 milijuna dolara.

Projektom je predviđena modernizacija, restrukturiranje i privatizacija riječke luke do 2009. Od ukupna iznosa zajma oko 100 milijuna dolara bit će uloženo u obnovu i izgradnju pristupnih prometnica do riječke luke, a oko 50 milijuna dolara za lučki dio projekta.

Na konferenciji za novinare ravnatelj riječke Lučke uprave Bojan Hlača kazao je da je do sada utošeno 3,5 milijuna dolara za otpremnine prekobrojnih radnika (od predviđenih 8 milijuna dolara). Zbrinuto je 340 radnika koji su se prijavili za taj program.

Za započete radove na rekonstrukciji Bečke obale utrošeno je 1,5 milijun dolara, a za nabavku dvaju novih dizalica oko 4 milijuna dolara. Druga od te dvije dizalice, nosivosti 63 tone, u ponedjeljak je isporučena.

Za veći dio predviđenih radova Projekta izrađuje se dokumentacija, a za konzultanske usluge u tom dijelu do sada je utrošeno oko milijun dolara.

Hlača je kazao da je jedan od problema u ostvarenju Projekta dobivanje građevnih dozvola. Primjerice, dio starih skladišta na pomorskom dobru koja bi trebalo rušiti u vlasništvu su poduzeća Astra iz Zagreba. Rušenje tih objekata nije moguće, dok to ne odobri vlasnik, što nije učinjeno, pa bez izvlaštenja Astre, radovi ne mogu napredovati.

Na upit je li uređeno i upisano pomorsko dobro na kojemu se nalazi luka, Hlača je rekao da je dio pomorskog dobra upisano kao takvo, a na dijelu je kao korisnik upisano bivše društveno poduzeće Luka Rijeka.

Na pitanje o utjecaju cijena čelika i tečaja dolara na RGP, voditelj Projekta u Svjetskoj banci Michel Audige kazao je da će visoke cijene čelika i nizak tečaj dolara utjecati, ali da je rano to ocjenjivati, te da će Svjetska banka to razmotriti. Dodao je da je u ugovoru o zajmu uvrštena i ta mogućnost te da se dio povećanih troškova sada "pokriva" uštedama pri povoljnijoj nabavci i ugovaranju radova.

Audige je naglasio da je RGP složen, ali uspješan projekt u sklopu kojeg će se nastojati uspostaviti dugotrajna suradnja javnog, državnog i privatnog sektora. Na osnovi takve suradnje moguća su kasnija ulaganja u dodatne kapacitete, rekao je.

Kako je rečeno na konferenciji, predstavnici Svjetske banke posjetili su danas i Luku Ploče. Audige je kazao da će Svjetska banka razmotriti ulaganja u tu luku napomenuvši da ondje postoji interes i BiH i Hrvatske, te da bi se ulaganjima u tu luku nastojao povećati promet i integrirati trgovinu i prijevoz.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙