FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki Kongres istražuje računovodstvene greške u Svjetskoj banci

WASHINGTON, 15. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Odbor američkog Kongresaobjavio je u utorak da će pokrenuti novu istragu o tvrdnjama bivšihzaposlenika Svjetske banke o računovodstvenim pogreškama pri vođenjufinancija te institucije.
WASHINGTON, 15. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Odbor američkog Kongresa objavio je u utorak da će pokrenuti novu istragu o tvrdnjama bivših zaposlenika Svjetske banke o računovodstvenim pogreškama pri vođenju financija te institucije.

"Nepravilnosti u računima Svjetske banke bile bi problematične same po sebi, no muči me i na koji način se uprava Svjetske banke odnosila prema tome", izjavio je u službenom priopćenju zajednički predsjedatelj kongresnog Odbora za gospodarstvo Jim Saxton. "Ocijenit ćemo činjenice i utvrditi valjanost tih navoda", zaključio je on.

Glasnogovornik Svjetske banke David Theis odbacio je te navode, izjavivši da su računovodstvene kontrole te institucije provedene po najsuvremenijim metodama. "Istražili smo navode koje je iznio bivši zaposlenik i utvrdili da su netočni", dodao je on.

Izvor blizak Svjetskoj banci napominje da te tvrdnje datiraju iz 1997. a po jednoj od njih problemi u računovodstvenom sustavu rezultirali su greškama koje su banku stajale desetke milijuna dolara, a išle su na štetu određenih programa pomoći za zemlje u razvoju. Najveću zabrinutost izazvala je prodaja obveznica koja je rezultirala gubitkom od 60 milijuna dolara, kazao je taj izvor.

Odbor američkog Kongresa ispitat će ljude povezane s tim dosjeom i istražiti poslovanje Banke nekoliko godina unatrag. Nova istraga mogla bi potrajati nekoliko tjedana ili čak nekoliko mjeseci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙