FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena knjiga J. Blaževića "Joga i kršćanstvo"

ZAGREB, 11. ožujka 2005. (Hina) - Splitska nakladnička kuća "Verbum"objavila je knjigu franjevca Josipa Blaževića "Joga i kršćanstvo".
ZAGREB, 11. ožujka 2005. (Hina) - Splitska nakladnička kuća "Verbum" objavila je knjigu franjevca Josipa Blaževića "Joga i kršćanstvo".

"Iako je joga u hrvatskoj javnosti bila promicana već godinama preko javnih općila, osobito promičbenih letaka i plakata na oglasnim pločama, ona se nalazila na margini zanimanja katoličke javnosti", piše u uvodu knjige Josip Blažević i dodaje kako se "realizacijom unaprijed razrađene strategije uvođenja u škole joge indijskoga gurua Mahesvaranandina Swamija, joga našla u žarištu zanimanja Katoličke Crkve i drugih vjerskih zajednica". Prosvjedu protiv uvođenja Mahesvarandinova sustava joge u hrvatski odgojno-obrazovni sustav priključile su se hrvatske katoličke udruge, zajednice i pojedinci, podsjetio je.

Knjiga "Joga i kršćanstvo" (292. str.) u pet poglavlja piše o sustavu joge kroz doticaje istoka i zapada i njihovu međusobnu jazu, obrađuje povijest i doktrinu joge, invaziju gurua, kršćansku prosudbu joge i odnos joge i kršćanstva.

Na kraju knjige objavljene su bilješke i literatura. Popratnu riječ knjizi napisao je biskup đakovački i srijemski msgr. Marin Srakić, a pogovore su napisali teolog Tomislav Ivančić i psihijatar Bartul Matijaca.

Josip Blažević je franjevac konventualac, a stručnjak je za istočnjačke duhovnosti i nove religiozne pokrete. Objavio je knjigu "Proroci novoga doba".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙