FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Igoru Čatiću za životno djelo državna nagrada "Faust Vrančić

ZAGREB, 15. ožujka 2005. (Hina) - Ministar znanosti, obrazovanja išporta Dragan Primorac uručio je u utorak Igoru Čatiću za životnodjelo Državnu nagradu tehničke kulture "Faust Vrančić" te 15 godišnjihnagrada zaslužnim pojedincima, udrugama i institucijama.
ZAGREB, 15. ožujka 2005. (Hina) - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac uručio je u utorak Igoru Čatiću za životno djelo Državnu nagradu tehničke kulture "Faust Vrančić" te 15 godišnjih nagrada zaslužnim pojedincima, udrugama i institucijama.

U obrazloženju životne nagrade kaže se da je sveučilišni profesor Igor Čatić (1936.) iz Zagreba međunarodno priznatim radom pridonio razvoju polimerstva, a u nastavu uveo niz predmeta na sveučilišta u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji.

Za nastavnu djelatnost dobio je međunarodnu nagradu za obrazovanje Društva inženjera i plastičara sa sjedištem u SAD-u. Bavio se netehničkim područjima, razvio koncepte tehnologijskog i kulturologijskog razvoja proizvoda, te ostvario zapažene radove na području jezika i filozofije.

Čestitavši nagrađenima na doprinosu razvitku tehničke kulture, ministar Primorac je naglasio kako Nacionalni obrazovani program, koji priprema Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, mora svakom učeniku omogućiti da se informira o osnovama tehničke kulture i njezinoj primjeni.

Godišnje nagrade dobili su rukovoditelj osiguranja i skrbi u osječkom HEP-u Ivan Baćani (1946.), učitelj informatike na Krku Boris Bolšec (1957.), nastavnik u riječkoj osnovnoj školi Damir Čović (1960.), umirovljeni voditelj kutinskih foto i video klubova Vlado Felc (1932.), učitelj Osnovne škole Sesvete Branko Latas (1959.), sisačka nastavnica Ana Majić (1964.), rukovoditelj stručne službe u Zajednici tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije Marija Novaković (1952.), učitelj tehničke kulture iz Zagreba Davorin Novosel (1962.), tajnik Društva inovatora iz Pule Đani Pincan (1947.), predsjednik zadarskoga Društva pedagoga tehničke kulture Milan Utković (1947.), fotografi Srednje strukovne škole Varaždin, Fotoklub Split, Hrvatski fotosavez, Željeznička tehnička škola u Zagrebu i Tehnološki centar Rijeka.

Odluka o dobitnicima nagrade za 2004. donesena je na sjednici Odbora za dodjelu Državne nagrade tehničke kulture 20. siječnja ove godine.

Nagrada "Faust Vrančić" dodjeljuje se od 1992. pojedincima, udrugama i drugim pravnim osobama za iznimna postignuća u djelatnosti tehničke kulture.

Zaključno s dobitnicima za 2003., nagradu je primio 91 pojedinac i 40 udruga, škola i drugih pravnih osoba, a za životno djelo dobili su je Marijan Grgoković, Božidar Tomičić, Đuro Griesbach, Vladimir Muljević, Branko Kralj, Branimir Makanec, Mladen Grčević, Boris Josip Malinar, Ante Markotić, Borko Boranić, Hrvoje Mazija i Želimir Matutinović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙