FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: na tribini o kršćanskoj kulturi sudjelovao Michael D. O'Brien

SPLIT,16. ožujka 2005.(Hina) - U Splitu je večeras, u sklopu "Danakršćanske kulture" održana tribina pod nazivom "Kršćanska kulturadanas" na kojoj je sudjelovao jedan od vodećih svjetskih književnikakršćanskog svjetonazora, autor brojnih bestselera i slikar, KanađaninMichael D. O'Brien.
SPLIT,16. ožujka 2005.(Hina) - U Splitu je večeras, u sklopu "Dana kršćanske kulture" održana tribina pod nazivom "Kršćanska kultura danas" na kojoj je sudjelovao jedan od vodećih svjetskih književnika kršćanskog svjetonazora, autor brojnih bestselera i slikar, Kanađanin Michael D. O'Brien.

O'Brien je prepunoj dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa govorio o potrebi zajedničkog rada svih kršćana, posebno umjetnika - književnika, slikara, glazbenika... radi vraćanja tradicionalnim kršćanskim vrijednostima u suvremenom svijetu "kulture smrti".

Ustvrdivši da mu je u njegovoj zemlji onemogućeno objavljivanje knjiga, premda u svijetu postaju bestseleri, zbog kršćanskih tema kojima se bave, a već 30 godina ne može izlagati svoje slike, O'Brien je rekao da "u Kanadi danas vlada represivni totalitarni režim".

On smatra da je slično i u SAD-u i Europi gdje je također kršćanski glas maknut iz javnog života bez tajne policije i koncentracijskih logora, premda postoje zakoni koji dopuštaju slobodno izražavanje vjere.

"Izdavači mi kažu da im se sviđa kako pišem, ali ne i ono o čemu pišem, a i vlasnici galerija bi izložili moje slike, kada bi imale drugu tematiku", kazao je O'Brien.

"Mi smo u ratu za duše koji će trajati do kraja vremena, a gubimo ga isključivo zbog nasrtaja kulture koja je u svojoj biti antiljudska i protubožja, a koja nam se kroz medije prikazuje humanom".

"Mi kršćani moramo se vratiti izvorištu vjere i iskonskoj istini kako bismo ostvarili tu nemoguću misiju", rekao je O'Brien.

Na tribini je govorio i don Drago Šimundža naglasivši da je kultura duhovna osobina duboko povezana s vjerom, stoga se u stvaranju suvremene hrvatske kulture mora voditi računa o tradiciji, a to je kršćanstvo, odnosno katolicizam, ali i imati smisla za suvremenost i budućnost.

Književnik, novinar i publicist Zdravko Gavran ustvrdio je kako je "protukršćanska politika nakon 50 godina komunističkog zatiranja religije i promicanja ateizma našla novo, lijepo lice u liberalnoj demokraciji u kojoj mediji imaju veliku ulogu budući da nemaju sluha za tisućljetne kulturne vrijednosti na kojima se zasniva suvremena civilizacija".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙