FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ramallah: Mesić razgovarao s palestinskim premijerom Koreijem

je u četvrtak hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nakonrazgovora s palestinskim premijerom Ahmedom Koreijem u Ramallahu naZapadnoj obali.
RAMALLAH, Zapadna obala, 17. ožujka 2005. (Hina) - Sreća i zadovoljstvo Palestinaca i Izraelaca bit će postignuti kada ih ne budu dijelili zidovi, izjavio je u četvrtak hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nakon razgovora s palestinskim premijerom Ahmedom Koreijem u Ramallahu na Zapadnoj obali.

"Zid nije nikoga usrećio, ni Kineski niti Berlinski. Umjesto zidova treba zidati pregovore" rekao je Mesić na zajedničkoj konferenciji za novinare s Koreijem.

Bio je to prvi posjet predsjednika Mesića palestinskim područjima i njegov prvi susret s tako visokim palestinskim dužnosnikom nakon sastanka s preminulim palestinskim vođom Jaserom Arafatom u švicarskom Davosu 2001.

Dvojica dužnosnika sat su vremena razgovarali o bilateralnim odnosima Hrvatske i Palestine, stanju na Bliskom istoku, te spornom izraelskom zaštitnom zidu prema palestinskim teritorijima.

Mesić smatra da se do mira na Bliskom istoku može doći samo dijalogom. "Palestinci imaju pravo na svoj prostor, a i pravo Izraela je realnost. Budući da se radi o dva prava to se može riješiti samo pregovorima", rekao je Mesić.

Hrvatski predsjednik koji je Koreija upoznao s ratovima na području bivše Jugoslavije, izjavio je da su se i u Domovinskom ratu hrvatski mladići borili za Hrvatsku, ali da sada za Hrvatsku treba živjeti.

"To je moja poruka palestinskoj vladi, Palestinkama i Palestincima", naglasio je Mesić.

Palestinske novinare zanimala je odgoda pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om. Mesić je pojasnio da je Hrvatska ispunila 625 od 626 zahtjeva Den Haaga i da ćemo dokazima uvjeriti naše europske prijatelje i Den Haag da Gotovina nije u Hrvatskoj.

Predsjednik Mesić je u Ramallah stigao iz Jeruzalema preko kontrolne točke izraelske vojske. Uz najviše mjere sigurnosti s obiju strana dopraćen je do ulaza u sjedište ministarskog vijeća Palestinske samouprave gdje su ga dočekali premijer Korei i počasna straža palestinskih vojnika.

Ranije u četvrtak, prije odlaska u Ramallah, Mesić je završio dvodnevni posjet Izraelu tijekom kojeg se sastao s najvišim izraelskim dužnosnicima i sudjelovao na svečanosti otvaranja novog Muzeja povijesti holokausta u sklopu Memorijalnog centra Yad Vashem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙