FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić s najvišim izraelskim dužnosnicima

JERUZALEM, 16. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik StjepanMesić susreo se u srijedu u Jeruzalemu s najvišim izraelskimdužnosnicima s kojima je razgovarao o stanju na bliskom Istoku iizgledima za postizanje mira između Izraelaca i Palestinaca.
JERUZALEM, 16. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić susreo se u srijedu u Jeruzalemu s najvišim izraelskim dužnosnicima s kojima je razgovarao o stanju na bliskom Istoku i izgledima za postizanje mira između Izraelaca i Palestinaca.

Mesić je drugoga dana posjeta Izraelu razgovarao s izraelskim predsjednikom Mosheom Katsavom, vicepremijerom Shimonom Peresom i šefom oporbe u Knessetu Tommyjem Lapidom.

Svi sugovornici pozitivno su ocijenili izglede da između Izraelaca i Palestinaca zavlada trajni mir. Katsav se nada dobroj suradnji s novom palestinskom vlašću, a Peres drži da će za ubrzanje mirovnog procesa biti ključna iduća četiri mjeseca.

Predsjednik Mesić pozitivno je ocijenio novo palestinsko vodstvo. "Abas (predsjednik palestinske samouprave) do kraja je odan miru i može puno postići", rekao je Mesić koji u četvrtak putuje u Ramallah.

On smatra kako je ključno da prestane financiranje terorizma i da se zaustavi fundamentalizam, zbog čega je važno da vjerski vođe pošalju poruku protiv terorizma. Hrvatski predsjednik smatra kako Europa može učiniti više da Palestinci shvate kako je rješenje u razvoju gospodarstva i otvaranju radnih mjesta, a ne u trošenju strane pomoći.

Izraelske sugovornike zanimao je i položaj Židova u Hrvatskoj. Mesić je ustvrdio da u Hrvatskoj nema antisemitizma i u prilog tome spomenuo je aktivnosti na gradnji židovskoga kulturnog centra u Praškoj ulici u Zagrebu, u sklopu kojega će biti sinagoga i židovska općina.

Hrvatski predsjednik u četvrtak putuje u grad Ramallah na Zapadnoj obali, gdje će se sastati s palestinskim premijerom Ahmedom Koreijem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙