FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

London: Izraelci i Palestinci moraju ispuniti sve obveze

LONDON, 1. ožujka 2005. (Hina) - Izraelci i Palestinci moraju ispunitisve obveze koje su preuzeli u sklopu "smjernica mirovnog sporazuma"kako bi se zajamčilo osnivanje palestinske države u susjedstvuIzraela, ocijenili su u utorak svjetski čelnici okupljeni u Londonu nakonferenciji posvećenoj reformama Palestinske samouprave.
LONDON, 1. ožujka 2005. (Hina) - Izraelci i Palestinci moraju ispuniti sve obveze koje su preuzeli u sklopu "smjernica mirovnog sporazuma" kako bi se zajamčilo osnivanje palestinske države u susjedstvu Izraela, ocijenili su u utorak svjetski čelnici okupljeni u Londonu na konferenciji posvećenoj reformama Palestinske samouprave.

U radu konferencije, a domaćin joj je britanski premijer Tony Blair, sudjeluju američka državna tajnica Condoleezza Rice, glavni tajnik UN-a Kofi Annan, palestinski predsjednik Mahmud Abas, te ministri vanjskih poslova arapskih i europskih zemalja.

Izraelski predstavnici, koji strahuju od međunarodnog pritiska oko što skorijeg nastavka pregovora o konačnom mirovnom rješenju, ne sudjeluju u radu konferencije budući da je konferencija fokusirana na palestinska pitanja.

U konačnom nacrtu izjave sudionika konferencije nudi se potpora palestinskim sigurnosnim snagama u njihovim nastojanjima da obustave napade na Izraelce, da osiguraju parlamentarne izbore i zajamče red i mir za vrijeme povlačenja izraelskih naseljenika iz okupiranog pojasa Gaze.

U zamjenu Palestinci se obvezuju da će nastaviti s provedbom sigurnosnih reformi, održati izbore predviđene za srpanj, te da će se i dalje boriti protiv korupcije.

Svrha konferencije je dati otvorenu potporu Palestincima koje odnedavno predvodi novi predsjednik Abas, u njihovim nastojanjima da provedu korake koji će potaknuti mirovni proces s Izraelcima te da steknu povjerenje u židovsku državu.

"Sudionici sastanka priznali su da bi ispunjenje obveza Palestinske samouprave predstavljalo velik korak naprijed u ispunjenju smjernica mirovnog plana" kaže se u izjavi, te se dodaje kako "sudionici sastanka pozivaju te istodobno očekuju od Izraela akciju kada je riječ o spomenutim smjernicama."

U priopćenju se ističe kako put prema postizanju trajnog mira zahtijeva izravne pregovore "čiji će krajnji ishod biti siguran Izrael te suverena, neovisna, demokratska Palestina, dakle dvije države koje će živjeti jedna pokraj druge u miru i sigurnosti."

Državna tajnica Rice izvijestila je kako će u regiju poslati predstavnika za palestinsku sigurnosnu reformu general-bojnika Williama Warda, čiju je koordinacijsku ulogu u sigurnosnim kontaktima s Izraelcima pozdravio palestinski ministar vanjskih poslova Nasser al-Kidwa.

Palestinski predsjednik Abas rekao je kako reforme moraju popratiti mirovni pregovori s Izraelom te je ocijenio da bi sigurnosni napori mogli propasti ukoliko ne budu "ozbiljno politički potpomognuti."

"Na ovoj konferenciji iskazujemo našu potrebu da stvorimo odgovarajuće ozračje koje će omogućiti otvaranje političkog puta čiji će rezultat biti okončanje nasilja", rekao je Abas prisutnima.

Palestinci žele da međunarodna zajednica izvrši pritisak na Izraelce kako bi njihovo povlačenje iz pojasa Gaze bilo sastavni dio smjernica mirovnog plana.

U pojasu Gaze živi 1,3 milijuna Palestinaca, a na Zapadnoj obali 2,3 milijuna. U židovskim naseljima na spomenutim teritorijima što ih je Izrael okupirao 1967. živi 240.000 Židova. Američka državna tajnica istaknula je kako se od Izraela očekuje da odigra svoju ulogu te da mora pomoći u nastojanjima da nova palestinska država bude uistinu održiva.

U radu konferencije sudjeluju i predstavnici Svjetske Banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙