FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "U potrazi za (izgubljenim) hrvatskim pomorskim nazivljem"

ZAGREB, 15. veljače 2005. (Hina) - Splitski nakladnik Marjan tisakpredstavio je danas u palači Matice hrvatske u Zagrebu knjigu ŽeljkaStepanića "U potrazi za (izgubljenim) hrvatskim pomorskim nazivljem -Kako je žabar na brodu otkrio žabu zjevaču".
ZAGREB, 15. veljače 2005. (Hina) - Splitski nakladnik Marjan tisak predstavio je danas u palači Matice hrvatske u Zagrebu knjigu Željka Stepanića "U potrazi za (izgubljenim) hrvatskim pomorskim nazivljem - Kako je žabar na brodu otkrio žabu zjevaču".

O knjizi su govorili akademik Josip Bratulić, romanist Goran Filipi, jezikoslovac Ivo Pranjković, kroatistica Diana Stolac i autor.

"Knjiga nam otkriva kako je hrvatski jezični supstrat dublji i brojniji od romanske podloge", napomenuo je Bratulić i dodao kako su Hrvati nakon dolaska pomorsku tradiciju i nazivlje naslijedili od starosjedilaca.

"Što je to hrvatsko nazivlje", upitao je Filipi i dodao kako bi trebalo pred školskim dati prednost nazivlju koje se upotrebljava na brodovima.

Pranjković je napomenuo kako u knjizi fascinira obilje podataka o pomorstvu i filologiji.

Na koji način pomiriti normu i uzus, odnosno način komunikacije na brodu, upitala je Dijana Stolac i dodala kako je standardno nazivlje rezultat borbe "bakarske purističke škole" za nastavu na hrvatskom jeziku tijekom 19. stoljeća u hrvatskim pomorskim školama.

Knjiga turopoljskoga jedriličara Željka Stepanića "U potrazi za (izgubljenim) hrvatskim pomorskim nazivljem - Kako je žabar na brodu otkrio žabu zjevaču"(450 str.) pokušava proniknuti u višeslojnost hrvatskoga pomorskog nazivlja.

(Hina) xmk ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙