FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Utjecaj osnivanja "vlade RSK u izbjeglištvu" na odnose SCG-a i RH

BEOGRAD,28. veljače(Hina) - Beogradski dnevnik "Danas" u anketi listaličnostima političkog i javnog života Srbije postavio je pitanje moželi na odnose Srbije i Crne Gore utjecati formiranje "Vlade RepublikeSrpske Krajine u izbjeglištvu" koju su u subotu na skupu u Beograduustanovili nekadašnji zastupnici Skupštine "Republike srpskeKrajine".
BEOGRAD,28. veljače(Hina) - Beogradski dnevnik "Danas" u anketi lista ličnostima političkog i javnog života Srbije postavio je pitanje može li na odnose Srbije i Crne Gore utjecati formiranje "Vlade Republike Srpske Krajine u izbjeglištvu" koju su u subotu na skupu u Beogradu ustanovili nekadašnji zastupnici Skupštine "Republike srpske Krajine".

Josip Ivanović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u SCG-u kaže: "Takav potez bi mogao poprilično opteretiti sadašnje odnose između SCG i Hrvatske i prerasti u breme koje će, na određene načine, sputavati međusobnu suradnju te dvije zemlje. Politika se mora voditi uz duboko uvažavanje realnog stanja i života, a osnivanje vlade jedne republike koja zvanično ne postoji može samo voditi ka problemima".

"Formiranjem te tvorevine samo se dolijeva ulje na vatru na ionako problematične odnose izmedu SCG-a i Hrvatske. U trenutku kad je svima nama neophodno pomirenje i suradnja, osnivanje 'vlade Republike Srpske Krajine u izbjeglištvu' je samo još kvalitetniji način da se udaljimo jedni od drugih i vratimo sto koraka unazad. To je katastrofa, jer Srbima koji su izbjegli iz Hrvatske nije potrebna 'Republika Srpska Krajina', već da im se vrate kuće i stanarska prava, kako bi nastavili s normalnim životom", mišljenje je predsjednika izbjegličkog udruženja Centar za komunikaciju pravde Dragana Sekulovića.

Bivši ministar vanjskih poslova SCG Goran Svilanović misli da je "taj događaj bez ikakvog značaja i u Beogradu i u Zagrebu". "Mislim to ne može i neće utjecati na odnose između SCG i Hrvatske i da su obje strane toga svjesne", kaže Svilanović.

Jovan Komšić, profesor novosadskog Sveučilišta misli da se osnivanje takve "vlade" može negativno odraziti na međusobne odnose SCG-a i Hrvatske "ali samo ukoliko se precizno utvrdi da zvanična politička scena u Srbiji ili neki njen dio pružaju logističku podršku toj ideji. Međutim, sve to je ipak samo odsjaj jednog davno prošlog vremena i smatram da u sadašnjem kontekstu na području Zapadnog Balkana nema prostora za realizaciju takvog projekta", izjavio je Komšić.

Šef dopisništva "Jutarnjeg lista" u Beogradu Pero Zlatar mišljenja je da se "osnivanje jednog takvog tijela može vrlo negativno odraziti na ukupne odnose zvaničnog Zagreba s Beogradom" i dodaje: "U srpskim medijima je formiranju 'vlade RSK' posvećeno mnogo više vremena i pažnje no što taj događaj realno zaslužuje. Za mene je to bio samo običan bal vampira i sad se postavlja pitanje tko stoji iza svega i tko je sve to financirao. Smatram da je osnivanje spomenute 'vlade' isto kao kada bi nekome palo na pamet da danas osnuje izbjegličku vladu Kosmeta ili Vojvodine u Zagrebu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙