FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački predsjednik za oštru borbu protiv nezaposlenosti

BERLIN, 15. ožujka 2005. (Hina/Dpa) - Njemački predsjednik HorstKoehler pozvao je u utorak na opsežno preoblikovanje njemačkihporeznih, regulatornih i zakona o radu u nastojanju da se snizinajviša stopa nezaposlenosti u toj zemlji od 1933.
BERLIN, 15. ožujka 2005. (Hina/Dpa) - Njemački predsjednik Horst Koehler pozvao je u utorak na opsežno preoblikovanje njemačkih poreznih, regulatornih i zakona o radu u nastojanju da se snizi najviša stopa nezaposlenosti u toj zemlji od 1933.

"Ono što kreira i osigurava zapošljavanje mora biti poduzeto, a ono što ga priječi mora biti zaustavljeno", rekao je Koehler u svom govoru o njemačkoj situaciji s mizernim zapošljavanjem.

Bez posla je u toj zemlji 5,2 milijuna ljudi, što čini 12,6 posto njemačke radne snage, te nema vremena za gubljenje. "Ne možemo si priuštiti taktičke reformske pauze ili cik-cak put zbog izbora", dodao je.

Koehler, bivši čelnik međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pozdravio je najavljeni sastanak ovog četvrtka njemačkog kancelara Gerharda Schroedera i predstavnika konzervativne opozicije na kojem će raspravljati o tome kako se boriti protiv nezaposlenosti.

Schroeder bi također trebao održati i govor u parlamentu toga dana u kojem bi trebao izložiti nove reforme njegove vlade lijevoga centra s ciljem promoviranja rasta i zaposlenosti.

U govoru pred poslovnim čelnicima i političarima u Berlinu, Koehler je kazao da bi prvi korak trebao biti rezanje njemačke legendarno prekomjerne regulative i birokracije. Okrivio je njemačku saveznu i regionalne vlade kao i Europsku uniju za desetljeća samo nametanja sve više i više pravila poduzetnicima.

Srednje veliki poduzetnici u Njemačkoj godišnje provedu 230 sati, dakle cijeli mjesec samo razmatrajući državne direktive i popunjavajući statističke podatke, rekao je njemački predsjednik.

No, i drugi su krivi. Javnost se naučila na povećane usluge i darove od države. "Suvremena socijalna sigurnost štiti u hitnim slučajevima, no ne može garantirati postignuti životni standard svakog pojedinca", istaknuo je.

Stoga je potrebna promjena u mentalitetu, upozorio je, požalivši se da se u Njemačkoj ponekad smatra 'moralno sumnjivim' stvarati profit. "Bila su vremena kada nitko nije govorio o globalizaciji no Volkswagenova buba vozila se u cijelome svijetu", izjavio je prisjetivši se gospodarskog čuda tijekom 1960-ih kada je Njemačka iz zemlje uništene Drugim svjetskim ratom postala najveća europska gospodarska sila.

Kazao je da je njemačka nezaposlenost ostala uglavnom strukturalni problem obzirom da zemlja živi iznad svojih mogućnosti s ukupnim dugom i očekivanim isplatama za socijalno osiguranje trenutno na zastrašujućih 7.100 milijardi eura. "To je 330 posto našeg godišnjeg BDP-a. Je li nam zaista jasno koliki će to biti teret našoj djeci i unucima? Našem socijalnom sustavu prijeti kolaps".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙