FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schroeder spreman na razgovore s oporbom oko nezaposlenosti

BERLIN, 3. ožujka 2005. (Hina) - Njemački kancelar Gerhard Schroederspreman je na razgovore s demokršćanskom oporbom u okviru programa zasuzbijanje nezaposlenosti, kojeg su, pod nazivom "Pakt za Njemačku",u srijedu zajednički predstavili predstavnici oporbe Angela Merkel iEdmund Stoiber, priopćeno je u četvrtak iz kancelarova ureda.
BERLIN, 3. ožujka 2005. (Hina) - Njemački kancelar Gerhard Schroeder spreman je na razgovore s demokršćanskom oporbom u okviru programa za suzbijanje nezaposlenosti, kojeg su, pod nazivom "Pakt za Njemačku", u srijedu zajednički predstavili predstavnici oporbe Angela Merkel i Edmund Stoiber, priopćeno je u četvrtak iz kancelarova ureda.

Schroeder je u odgovoru na pismo vodstva Unije CDU/CSU izjavio da je "u načelu" uvijek otvoren za ozbiljne razgovore glede gospodarskih i socijalnih reformi u Njemačkoj.

Kako nadalje proizlazi iz pisma, predočenog novinarima na rubu Schroedrove turneje po zemljama Arapskog poluotoka koja traje do subote, njemački kancelar je spreman razgovarati o nekoliko točaka oporbenog "Pakta za Njemačku", posebice o onima koje se tiču poboljšanja u obrazovnom i zdravstvenom sustavu. Schroeder, naprotiv, nije spreman raspravljati o ukidanju zaštite od otkaza u manjim poduzećima. On je još jednom podsjetio da su reforme gospodarskog i socijalnog sustava donesene uz pristanak demokršćanske Unije CDU/CSU pa da stoga i vlada i oporba zajednički snose odgovornost za njihov uspjeh.

Njemački kancelar je istodobno Uniju CDU/CSU upozorio na taktičke poteze koji graniče s populizmom te izrazio nadu da oporba ima na umu boljitak društva, a ne samo stranačke interese.

Predstavnici vladinih stranaka, Socijaldemokratrske stranke Njemačke (SPD) kojoj pripada i sam Schroeder te stranke Zelenih, odbacili su u srijedu oporbeni "Pakt za Njemačku" te su istodobno demokršćane optužili za "populizam i predizborno taktiziranja na račun prava zaposlenih".

U utorak su objavljeni podaci po kojima je drugi mjesec zaredom broj nezaposlenih u Njemačkoj premašio granicu od pet milijuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙