FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skok nezaposlenosti u Njemačkoj ojačao dolar

LONDON, 1. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Novi skok nezaposlenosti uNjemačkoj kao i usredotočenost ulagača na potencijalni rast američkihkamatnih stopa u utorak je na deviznim tržištima pomogao oporavkutečaja američkog dolara prema najvažnijim svjetskim valutama.
LONDON, 1. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Novi skok nezaposlenosti u Njemačkoj kao i usredotočenost ulagača na potencijalni rast američkih kamatnih stopa u utorak je na deviznim tržištima pomogao oporavku tečaja američkog dolara prema najvažnijim svjetskim valutama.

Tako je dolar do podneva dobio 0,5 posto vrijednosti prema euru, kojim se trgovalo po 1,3192 dolara. Ojačao je i 0,3 posto u odnosu na britansku funtu, koja stoji 1,9192 dolara.

Snagu europske valute potkopao je podatak o rastu broja nezaposlenih Nijemaca na 5,22 milijuna, te skoku stope nezaposlenosti na 12,6 posto, što predstavlja novi rekord od kraja Drugog svjetskog rata.

"Rastu očekivanja ulagača oko podizanja američkih kamatnih stopa u ožujku i svibnju. Činjenica da je njemačka nezaposlenost rekordna dovoljna je za spuštanje tečaja eura", kazao je Adam Myers, valutni strateg Societe Generale.

Ojačao je ponešto i jen, dosegnuvši najvišu razinu prema euru u proteklih tjedan dana od 138,07 jena za euro. U odnosu na dolar poskočio je 0,2 posto, na 104,7 jena. Vjetar u leđa japanskoj valuti dao je podatak o nezaposlenosti u tom drugom po veličini svjetskom gospodarstvu, koji je ostao na najnižoj razini u zadnjih šest godina, dok je potrošnja kućanstava porasla.

Tečaj zelembaća ojačao je i prema australskom dolaru budući je Australija zabilježila rekordan manjak u bilanci plaćanja u zadnjem lanjskom tromjesečju, iskazujući tako strukturalne neravnoteže koje mnogi analitičari smatraju negativnima. Australski dolar oslabio je tako pola posto na 0,7877 američkih dolara.

Ipak, mnogi analitičari smatraju da su izgledi za američku valutu i nadalje nejasni, dok su tržišni sudionici podijeljeni između pozitivnih vijesti za dolar poput vjerojatnog novog zaoštravanja američke monetarne politike i solidnog gospodarskog rasta te velikih strukturalnih manjkova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙