FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija će ispitati skrivaju li se tamo bosanski ratni zločinci

MOSKVA, 16. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Rusija će ispitati informacije onazočnosti na svom teritoriju velikog broja bosanskih ratnih zločinacau bijegu, prema priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.
MOSKVA, 16. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Rusija će ispitati informacije o nazočnosti na svom teritoriju velikog broja bosanskih ratnih zločinaca u bijegu, prema priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

"Sva traženja Međunarodnog kaznenog suda u pogledu bivše Jugoslavije predana su nadležnim istražnim organima u Rusiji", precizira se u priopćenju.

"Stajalište Rusije je jasno. Sve osobe odgovorne za ratne zločine moraju na sud", dodaje se u priopćenju.

U utorak je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni Paddy Ashdown tražio od Rusije da provjeri te informacije.

Priopćenje je uslijedilo nakon informacija objavljenih u Guardianu i New York Timesu prema kojima je časnik Gojko Janković, koji se u nedjelju predao ICTY-u, a optužen je za silovanja i mučenja, živio u Rusiji pod zaštitom ruskih obavještajnih službi.

Dva lista, koji se pozivaju na izvore bliske ICTY-ju i druge obavještajne službe tvrde da se još dva optuženika tražena zbog masakra u Srebrenici i dalje nalaze u Rusiji.

Ruski veleposlanik Aleksandar Griščenko rekao je na državnoj televiziji da smatra tu informaciju "mogućom", ali je demantirao da Moskva zna za nazočnost bjegunaca na svojem teritoriju.

Rusija je članica Vijeća zadužena za nadzor primjene daytonskih mirovnih sporazuma.

ICTY optužuje Gojka Jankovića za silovanja i mučenja muslimanki dok je bio zamjenik glavnog zapovjednika vojne policije bosanskih Srba i jedan od glavnih šefova paravojnih skupina Foče.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙