FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EUFOR i NATO odbacuju kritike Del Ponte

SARAJEVO,8. ožujka 2005.(Hina) - Predstavnici mirovnih snaga Europskeunije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) i stožera NATO-a u toj zemljiodbacili su u utorak kritike glavne tužiteljice Međunarodnog kaznenogsuda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carle del Ponte da ne čine dovoljnoda bi se uhitili najtraženiji ratni zločinci poput RadovanaKaradžića.
SARAJEVO,8. ožujka 2005.(Hina) - Predstavnici mirovnih snaga Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) i stožera NATO-a u toj zemlji odbacili su u utorak kritike glavne tužiteljice Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carle del Ponte da ne čine dovoljno da bi se uhitili najtraženiji ratni zločinci poput Radovana Karadžića.

"To što se takve operacije ne vide ne znači da ih nema", izjavio je u Sarajevu glasnogovornik EUFOR-a Chris Percival komentirajući izjavu Del Ponte Reutersu da ona ne zna čini li EUFOR nešto na Karadžićevu privođenju.

Privođenje osoba optuženih za ratne zločine stalna je zadaća za pripadnike EUFOR-a, kazao je Percival istaknuvši pri tom da su vlasti Republike Srpske te koje valja kritizirati zbog izostanka konkretnih rezultata.

"Želim istaknuti da je dosadašnji rezultat 29 za NATO, a nula za Republiku Srpsku", kazao je britanski časnik podsjećajući da su pripadnici mirovnih snaga do sada uhitili gotovo trideset bjegunaca a vlasti bosanskih Srba niti jednog.

Glasnogovornik stožera NATO-a Derek Chappell također je istaknuo odgovornost vlasti Republike Srpske.

Pri tom je dodao da međunarodne organizacije nastavljaju raditi na privođenju optuženika.

Kao primjer je naveo činjenicu da su pripadnici NATO-a i EUFOR-a u ponedjeljak izveli zajedničku operaciju usmjerenu protiv mreže onih koji pružaju potporu bjeguncima.

Ta akcija izvedena je u mjestu Vojkovići pored Sarajeva kada je pretresena kuća čiji je vlasnik Milica Avram.

Chappell nije naveo više detalja o ovoj akciji no Radio Republike Srpske izvijestio je u utorak da je pretresena kuća sestre Ratka Mladića. Njezin suprug Radivoje Avram izjavio je da je nekoliko desetaka vojnika obiteljsku kuću pretresalo oko sat vremena.

Po završetku pretrage zaplijenjeno je računalo te albumi s obiteljskim fotografijama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙