FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraga o potpori optuženima za ratne zločine u BiH

SARAJEVO,15. veljače 2005.(Hina) - Istraga koju je provelo Ministarstvoobrane Bosne i Hercegovine nije mogla potvrditi navode da je bivšizapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić 2004. godine boravio upodzemnom vojnom objektu kod Han-Pijeska no otkrila je da je on izproračuna Republike Srpske primao novac, izjavio je u utorak uSarajevu ministar obrane BiH Nikola Radovanović.
SARAJEVO,15. veljače 2005.(Hina) - Istraga koju je provelo Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine nije mogla potvrditi navode da je bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić 2004. godine boravio u podzemnom vojnom objektu kod Han-Pijeska no otkrila je da je on iz proračuna Republike Srpske primao novac, izjavio je u utorak u Sarajevu ministar obrane BiH Nikola Radovanović.

Istraga o Mladićevom boravku u podzemnim bunkerima kod Han-Pijeska u ljeto prošle godine pokrenuta je na zahtjev zapovjedništva EUFOR-a i Ureda Visokog predstavnika za BiH (OHR).

Izvješće o rezultatima istrage Ministarstvo obrane dostavilo je u ponedjeljak OHR-u i domaćim vlastima a ministar Radovanović je izjavio da očekuje da će ono biti i prihvaćeno.

"Boravak i skrivanje Ratka Mladića u vojnom objektu kod Han-Pijeska istraga nije mogla potvrditi i nije bilo moguće povezati bilo koju osobu iz vojnih struktura Republike Srpske i s lokacije kod Han-Pijeska s pružanjem takve podrške", kazao je Radovanović na konferenciji za novinstvo.

On je ipak dodao da su rezultati istrage njegovih suradnika ograničeni s obzirom da nisu imali pristup svim obavještajnim podacima na koje su se pozivali zapovjednik EUFOR-a britanski general David Leakey i Visoki predstavnik Paddy Ashdown.

Potvrđeno je međutim da su tvrdnje međunarodnih dužnosnika da se Mladiću financijski pomagalo iz Republike Srpske godinama nakon što je optužen bile točne.

"Nepobitno je utvrđeno da su na njegovo (Mladićevo) ime vršene isplate razlike plaća u razdoblju od 1. srpnja 1999. godine do 31. prosinca 2001. godine", izjavio je bosanskohercegovački ministar obrane.

U tom je razdoblju Mladiću iz proračuna RS isplaćeno nešto više od 13 tisuća konvertibilnih maraka (oko šest i pol tisuća eura) što nije veliki iznos no ipak dokazuje da je postojala institucionalna potpora jednom od najtraženijih ratnih zločinaca.

Sve novčane transakcije s osobama optuženim za ratne zločine već u to doba su bile kažnjive po zakonima BiH a utvrđeno je da je još jedan haški bjegunac, general Vinko Pandurević, primio dvomjesečnu vojnu plaću u vrijeme kada je protiv njega 2001. godine već bila otpečaćena optužnica u Den Haagu.

Radovanović je kazao da je identificirano šest osoba koje su bile povezane s ovim isplatama a kaznene prijave protiv njih podnesene su Tužiteljstvu Republike Srpske koje treba odlučiti o eventualnom podizanju optužnica.

Radovanović je kazao da je zaključeno da se jedino jačanjem struktura obrane na državnoj razini može spriječiti ponavljanje ovakvih pojava što će biti prioritet u narednom razdoblju.

On je također potvrdio da je u suradnji s EUFOR-om donesena odluka da se zadrže samo tri ili četiri podzemna vojna objekta dok će svi ostali biti zapečaćeni ili preuređen za civilne namjene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙