FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

The Guardian: Rusija optužena da skriva haške bjegunce

ZAGREB/LONDON,15. ožujka 2005.(Hina) - Ruske tajne službe pružajuutočište bosanskim Srbima koje je Haški sud (ICTY) optužio za ratnezločine, a među njima je bio i Gojko Janković koji se jučer predaosudu, piše u utorak londonski dnevnik The Guardian.
ZAGREB/LONDON,15. ožujka 2005.(Hina) - Ruske tajne službe pružaju utočište bosanskim Srbima koje je Haški sud (ICTY) optužio za ratne zločine, a među njima je bio i Gojko Janković koji se jučer predao sudu, piše u utorak londonski dnevnik The Guardian.

Pozivajući se na izvore Haškog suda i druge obavještajne izvore, The Guardian navodi da su među onima koji se još skrivaju u Rusiji, Vinko Pandurević i Gojko Janković, visoki oficiri vojske RS optuženi za genocid u Srebrenici.

Janković je u ponedjeljak prebačen u Haag, dan nakon što se predao vlastima RS u Banjoj Luci, poslije četiri godine provedene u Moskvi. Zašto se nakon višegodišnjeg bijega odlučio predati nije objašnjeno a jedan je visoki diplomat kazao kako je "Janković odjednom nazvao iz Moskve i rekao da želi doći".

Supruga Milica sugerirala je da se radilo o osobnim razlozima - telefonskom pozivu sinu Bobanu u Beograd i njegovu uvjerenju da bi zatvorsku kaznu mogao izdržavati u Bosni. Supruga kaže kako ga je nagovarala na "predaju... zbog obitelji".

Izvori u Haagu ukazuju na pritisak iz Republike Srpske "u kojoj počinju shvaćati da to neće nestati".

Predstavnik ruske tajne službe FSB, izjavio je za The Guardian da "ne znaju ništa o tome i da nemaju komentara".

Postoji akutno nezadovoljstvo u diplomatskim krugovima zbog držanja Rusije, posebno zbog činjenice da je ona potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma, kojim je završen rat u BiH 1995.

"Zašto oni to rade nije jasno. Ono što je jasno, jest da Rusi pomažu tim ljudima, čime se ucjenjuje cijeli proces", kazao je jedan visoki diplomat.

The Guardian je rekonstruirao uvjete u kojima je Janković živio u Rusiji pod zaštitom tajnih službi, zahvaljujući pribavljenoj izjavi supruge Milice MUP-u RS, nakon njezina posjeta suprugu u Moskvi u prosincu prošle godine.

U izjavi se opisuje kako je posjet uglavnom nadzirao muškarac koji je vozio crni blindirani mercedes i nosio iskaznicu FSB-a. On je svake večeri plaćao račune bračnog para u skupim restoranima i vozio ih u noćnim satima do luksuznog restorana koji je Jankoviću bio na raspolaganju.

"Smetala me njegova stalna prisutnost, ali sam shvatila da on plaća račune. Gojko se osjećao vrlo sigurnim uz njega", navodi u svojoj izjavi supruga. Također je kazala da je odbjegli Janković dobio i rusko državljanstvo, pod drugim imenom.

Ruskom zaštitom bjegunaca opstruiraju se napori Zapada da zauzda Republiku Srpsku i prisili je na suradnju s ICTY-jem, zaključuje list, dodajući kako Rusija stalno kritizira politiku visokog predstavnika u BiH lorda Paddy Ashdowna, koji je vlastima u Banjoj Luci do sada dva puta nametnuo sankcije a kao krajnju mogućnost prijetio je i mogućnošću ukidanja Republike Srpske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙