FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Asselborn: RH bi mogla početi pregovore i bez Gotovine

BERLIN, 9. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Hrvatska bi mogla započetipregovore o pristupanju EU sljedećeg tjedna čak i ako ne uhitiodbjeglog generala Antu Gotovinu ako dokaže da u potpunosti surađuje sMeđunarodnim sudom za ratne zločine, rekao je u srijedu luksemburškiministar vanjskih poslova Jean Asselborn.
BERLIN, 9. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Hrvatska bi mogla započeti pregovore o pristupanju EU sljedećeg tjedna čak i ako ne uhiti odbjeglog generala Antu Gotovinu ako dokaže da u potpunosti surađuje s Međunarodnim sudom za ratne zločine, rekao je u srijedu luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn.

Kako prenosi Reuters, Asselborn je u intervjuu njemačkom radiju Deutschlandfunk rekao da Hrvatska ima još tjedan dana da dokaže da čini sve što je u njezinoj moći te da će odluka ministara vanjskih poslova 16. ožujka biti politička.

"Mogao bih zamisliti da dođe do situacije u kojoj Hrvatska do 16. ožujka može dokazati da je njezina suradnja stopostotna, a da pritom možda ne bude u mogućnosti do tada prebaciti Gotovinu u Den Haag", rekao je Asselborn.

On je također rekao da ključ ne leži ni na Glavnoj tužiteljici ICTY-a Carli del Ponte ni na ministrima vanjskih poslova EU već na samom Zagrebu.

"Hrvatska vlada u ovom trenutku čini veliki posao kako bi dokazala svoju stopostotnu suradnju. Međutim, dokazi još nedostaju. Na Gotovinu se nije uvijek gledalo kao na zločinca, a ni danas mnogi u njegovoj zemlji ne smatraju ga zločincem", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙