FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi izraelski muzej holokausta odaje počast gay žrtvama

ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Novi izraelski muzej holokausta,službeno otvoren u utorak u Jeruzalemu, odaje počast i homoseksualcima te lezbijkama koje su bile žrtve nacističkog režima,prenosi internetska stranica gay.com.
ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Novi izraelski muzej holokausta, službeno otvoren u utorak u Jeruzalemu, odaje počast i homoseksualcima te lezbijkama koje su bile žrtve nacističkog režima, prenosi internetska stranica gay.com.

Dio muzeja za gay žrtve nije isprva bio planiran u Muzeju Yad Vashem, no obilazeći nekoliko mjeseci prije završetka zgradu podignutu u spomen na 6 milijuna Židova ubijenih u doba nacizma, vijećnik grada Jeruzalema iznenadio se nespominjanjem žrtava homoseksualaca.

"Židovski narod ima moralnu obvezu čuvati uspomenu na sve žrtve Drugoga svjetskog rata", rekao je tada Sa'ar Netanel za dnevnik Haaretz.

Predsjednik Muzeja Avner Shalev objavio je tada da će se muzej spomenuti svih žrtava, pa tako i homoseksaulaca.

Prema članku 175 tadašnjeg njemačkog Kaznenog zakona branila se intimnost među pripadnicima istoga spola, te su nacisti u koncentracijske logore slali homoseksualce na kojima su izvodili eksperimente kao što je, primjerice, lobotomija. Procjenjuje se da je od 5.000 do 15.000 homoseksualaca poslano u logore.

Spomenici homoseksualnim žrtvama holokausta postoje već u gradovima San Francisco (SAD) i San Sabba (Italija), a izloške posvećene homoseksualcima ima i muzej holokausta u Washingtonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙