FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić u utorak na otvaranju novog Muzeja holokausta

ZAGREB, 14. ožujka 2005. (Hina) - Više od 30 državnika i visokihdužnosnika iz cijeloga svijeta, uključujući i hrvatskog predsjednikaStjepana Mesića, okupit će se u utorak i srijedu u Jeruzalemu naotvaranju novog Povijesnog muzeja holokausta u sklopu Memorijalnogcentra Yad Vashem.
ZAGREB, 14. ožujka 2005. (Hina) - Više od 30 državnika i visokih dužnosnika iz cijeloga svijeta, uključujući i hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, okupit će se u utorak i srijedu u Jeruzalemu na otvaranju novog Povijesnog muzeja holokausta u sklopu Memorijalnog centra Yad Vashem.

Dvodnevnoj svečanosti, kojoj je pokrovitelj izraelski predsjednik Moshe Katzav, nazočit će glavni tajnik UN-a Kofi Annan, predsjednici Albanije, BiH, Hrvatske, Litve, Poljske, Srbije i Crne Gore te Švicarske, premijeri Francuske, Švedske, Italije, Nizozemske, Belgije, Danske i Rumunjske te ministri iz još desetak zemalja.

Očekuje se da će predsjednik Mesić imati i odvojene susrete s izraelskim kolegom Katzavom, premijerom Arielom Sharonom i zamjenikom premijera Shimonom Peresom.

Novi Povijesni muzej holokausta otvorit će se 15. ožujka nakon deset godina izgradnje i zamijenit će postojeći koja je odlukom izraelskog parlamenta osnovan 1953. godine.

Vrijedan oko 100 milijuna dolara i četiri puta veći od staroga, novi muzej imat će informativnu i iskustvenu dimenziju, ističu u Yad Vashemu.

Poput postojećeg, brojnim artefaktima ispričat će priču o stradanjima Židova općenito, a uz to će individualnim svjedočanstvima i osobnim predmetima stradalih približiti iskustva pojedinaca u najtežim godinama nacionalne povijesti.

Novi centar sastoji se od Povijesnog muzeja holokausta, Dvorane imena, Muzeja umjetnosti holokausta i izložbenog paviljona. Prostire se na 4.200 četvornih metara, većinom podzemnog prostora, a završava izlaskom na balkon s kojeg se pruža panoramski pogled na Jeruzalem.

Otvaranje novog muzeja bit će prilika za razgovore predsjednika Mesića i izraelskih domaćina o bilateralnim odnosima dviju zemalja.

Ti su se odnosi posebno poboljšali nakon što je Mesić službeno posjetio Izrael u listopadu 2001., a dodatnu potvrdu dobili su posjetom izraelskog predsjednika Katsava Hrvatskoj 2003. godine.

Izrael je Hrvatsku priznao 16. siječnja 1992., a diplomatske odnose dvije su zemlje uspostavile u rujnu 1997. godine.

Iste godine tadašnjem izraelskom predsjedniku Ezeru Weizmanu vjerodajnice je predao prvi hrvatski veleposlanik u Izraelu, a u proljeće sljedeće godine u Zagreb je došao i prvi izraelski veleposlanik akreditiran u Hrvatskoj.

Dobre političke odnose, međutim, nije pratila odgovarajuća gospodarska suradnja. Premda su izraelski poslovni ljudi, prema izraelskim izvorima, vrlo zainteresirani za ulaganja u Hrvatsku, gospodarska razmjena između dvije zemlje po posljednjim podacima iznosi tek petnaestak milijuna dolara.

Hrvatska je postala i zanimljivo turističko odredište za Izraelce, pa posljednjih godina Hrvatsku godišnje posjeti oko 100.000 izraelskih turista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙