FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jeruzalem: Sjećanje na holokaust ne smije izblijedjeti

JERUZALEM, , 15. ožujka 2005. (Hina) - Svečano otvaranje novoga Muzejaholokausta u Jeruzalemu završilo je u utorak navečer apelom izraelskihčelnika i glavnog tajnika UN-a Kofija Annana da se sačuva sjećanje naholokaust kako se takva tragedija više nikad ne bi ponovila.
JERUZALEM, , 15. ožujka 2005. (Hina) - Svečano otvaranje novoga Muzeja holokausta u Jeruzalemu završilo je u utorak navečer apelom izraelskih čelnika i glavnog tajnika UN-a Kofija Annana da se sačuva sjećanje na holokaust kako se takva tragedija više nikad ne bi ponovila.

"Temeljna nam je zadaća da ne zaboravimo one koji su stradali, gradove i kulture koje su nestali. Zadaća nam je da učinimo sve kako se takva strahota više nikad i nigdje ne bi ponovila", rekao je Annan, jedan od tridesetak visokih dužnosnika i svjetskih državnika koji su bili nazočni na svečanosti.

"Naša globalna misija mira, slobode i ljudskog dostojanstva, doslovce je iskovana u vatri, najgorim požarima koje je čovječanstvo ikad iskusilo", dodao je Annan.

Iste poruke uputili su izraelski predsjednik Moshe Katsav i premijer Ariel Sharon.

"Mi čelnici slobodnoga svijeta ne smijemo dopustiti da zlo nadvlada ljudske i demokratske vrijednosti", rekao je Katsav, koji to smatra moralnom obvezom današnje generacije.

Po njegovim riječima, holokaust je najteži dio četiri tisuće godina duge povijesti židovskoga naroda i slike stradanja ne smiju iščeznuti iz nacionalne svijesti.

Premijer Sharon ocijenio je da je novi muzej holokausta Yad Vashem jamstvo da "ni zemlja ni vrijeme, a niti ljudska zaboravnost neće prekriti krv šest milijuna Židova stradalih u holokaustu".

"Ljudsko srce ima više komora. U židovskom je još jedna posebna, za sjećanje, a ona je ovdje u Yad Vashemu", rekao je izraelski premijer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙