FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić u Izraelu s visokim izraelskim i palestinskim dužnosnicima

ZAGREB, 14. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesiću utorak će otputovati u Izrael gdje će biti nazočan otvaranju novogPovijesnog muzeja holokausta u sklopu Memorijalnog centra Yad Vashem,a svoj će boravak u Izraelu Mesić iskoristiti i za bilateralnesastanke s visokim izraelskim i palestinskim dužnosnicima.
ZAGREB, 14. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u utorak će otputovati u Izrael gdje će biti nazočan otvaranju novog Povijesnog muzeja holokausta u sklopu Memorijalnog centra Yad Vashem, a svoj će boravak u Izraelu Mesić iskoristiti i za bilateralne sastanke s visokim izraelskim i palestinskim dužnosnicima.

Tijekom svog boravka u Izraelu, Mesić će se susresti s izraelskim predsjednikom Mosheom Katsavom, zamjenikom izraelskog premijera Shimonom Peresom, te ministrom pravosuđa Josephom Tommyjem Lapidom, saznaje se iz Ureda Predsjednika.

Glavne teme tih razgovora bit će dosadašnji odnosi Hrvatske i Izraela, daljnji razvoj bilateralnih odnosa kao stanje na Bliskom istoku.

U četvrtak, posljednjeg dana posjeta Izraelu, hrvatski će se predsjednik u Ramallahu sastati s predsjednikom vlade Palestinske samouprave Ahmedom Koreijem, s kojim će, kako je najavljeno, razgovarati o aktualnom stanju na Bliskom istoku, osobito o ponovnom pokretanju bliskoistočnog mirovnog procesa i izgledima da se ostvari trajno rješenje bliskoistočne krize koje će biti prihvatljivo za sve strane u tom procesu.

Na otvaranju novog Povijesnog muzeja holokausta u sklopu Memorijalnog centra Yad Vashem bit će nazočno više od 30 državnika i visokih dužnosnika iz cijeloga svijeta.

Dvodnevnoj svečanosti, kojoj je pokrovitelj izraelski predsjednik Katsav, nazočit će glavni tajnik UN-a Kofi Annan, predsjednici Albanije, BiH, Hrvatske, Litve, Poljske, Srbije i Crne Gore te Švicarske, premijeri Francuske, Švedske, Italije, Nizozemske, Belgije, Danske i Rumunjske te ministri iz još desetak zemalja.

Novi Povijesni muzej holokausta otvorit će se 15. ožujka nakon deset godina izgradnje i zamijenit će postojeći koji je odlukom izraelskog parlamenta Knesseta osnovan 1953. godine.

Vrijedan oko 100 milijuna dolara i četiri puta veći od staroga, novi muzej imat će informativnu i iskustvenu dimenziju, ističu u Yad Vashemu.

Poput postojećeg, brojnim artefaktima ispričat će priču o stradanjima Židova općenito, a uz to će individualnim svjedočanstvima i osobnim predmetima stradalih približiti iskustva pojedinaca u najtežim godinama nacionalne povijesti.

Novi centar sastoji se od Povijesnog muzeja holokausta, Dvorane imena, Muzeja umjetnosti holokausta i izložbenog paviljona. Prostire se na 4.200 četvornih metara, većinom podzemnog prostora, a završava izlaskom na balkon s kojeg se pruža panoramski pogled na Jeruzalem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙