FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skoplje: Komemoracije za žrtve holokausta; uskoro memorijalni centar

SKOPLJE, 11. ožujka 2005. (Hina) - U više gradova Makedonije u petaksu održane komemoracije u povodu 11. ožujka 1943. godine, dana kada suiz Makedonije bugarski okupatori deportirali 7.148 Židova u njemačkikoncentracijski logor Treblinka, odakle se nitko nije vratio.
SKOPLJE, 11. ožujka 2005. (Hina) - U više gradova Makedonije u petak su održane komemoracije u povodu 11. ožujka 1943. godine, dana kada su iz Makedonije bugarski okupatori deportirali 7.148 Židova u njemački koncentracijski logor Treblinka, odakle se nitko nije vratio.

Predsjednik države Branko Crvenkovski u Skoplju je, u nazočnosti diplomatskog zbora i mnogobrojnih građana, otkrio spomenik nazvan "Simfonija mira", rad kipara Tome Serafimovskog.

U znak sjećanja na pogrom Židova u Skoplju uskoro će početi izgradnja Memorijalnog centra holokausta, rekao je na skupu Samuel Sadikario, predstavnik Židovske zajednice Makedonije i predsjednik Fonda holokausta. Skopski Memorijalni centar bit će četvrti u svijetu nakon jeruzalemskog, washingtonskog i berlinskog i za razliku od njih neće biti posvećen samo tragediji već i tradiciji, kulturi i životu Židova u Makedoniji nakon holokausta, rekao je on.

Memorijalni centar bit će izgrađen u središtu Skoplja na lijevoj obali Vardara gdje se nekada nalazio židovski kvart, prostor koji je nedavno denacionaliziran i vraćen Židovskoj zajednici. Izgradnja Centra financirat će se od denacionalizirane imovine poginulih Židova koji nemaju pravne nasljednike.

Židovska zajednica u Makedoniji ovih dana izdala je knjigu pod naslovom "Iskre makedonskih Sefarda", autorice Žamile Kolomonos. U znak sjećanja na svoje bližnje i sve sunarodnjake nestale u holokaustu ona piše o povijesti židovske civilizacije i posebno Židova u Makedoniji nakon progona iz Španjolske, te o njihovoj tradiciji i kulturi na tlu Balkana. Knjiga je napisana na judejskom, makedonskom i engleskom jeziku.

Žamila Kolomonos do sada je napisala i nekoliko knjiga o holokaustu i sudjelovala u izradi memorijalne knjige o makedonskim Židovima u koju su upisana imena svih umrlih u koncentracijskom logoru Treblinka. Ona sama spasila se odlazeći u partizane zajedno s više svojih sunarodnjaka.

Danas u Makedoniji živi samo 200 pripadnika židovskog naroda. Dio njih pedesetih je godina prošlog stoljeća otišao u Izrael.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙