FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jeruzalem: Mesić na otvaranju novog muzeja holokausta

JERUSALEM, 15. ožujka 2005. (Hina) - Novi povijesni muzej holokaustaotvoren je u utorak u Jeruzalemu u nazočnosti tridesetak državnika ivisokih dužnosnika iz cijelog svijeta, među kojima je i hrvatskipredsjednik Stjepan Mesić.
JERUSALEM, 15. ožujka 2005. (Hina) - Novi povijesni muzej holokausta otvoren je u utorak u Jeruzalemu u nazočnosti tridesetak državnika i visokih dužnosnika iz cijelog svijeta, među kojima je i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Muzej je svečanim presijecanjem vrpce otvorio izraelski predsjednik Moshe Katsav u pratnji Avnera Shaleva, predsjednika Upravnog odbora Memorijalnog centra Yad Vashem u sklopu kojega se nalazi novootvoreni muzej. Ceremoniji su nazočili glavni tajnik UN-a Kofi Annan, predsjednici Albanije, BiH, Litve, Poljske, SCG i Švicarske, premijeri Francuske, Švedske, Nizozemske, Belgije, Danske i Rumunjske te ministri još desetak zemalja.

Novi muzej holokausta vrijedan 100 milijuna dolara četiri je puta veći od dosadašnjeg muzeja koji je odlukom izraelskog parlamenta utemeljen 1953. godine.

Novi centar se sastoji od povijesnog muzeja holokausta, dvorane imena i izložbenog paviljona. Prostire se na 4200 četvornih metara, većinom podzemnog prostora, a završava izlaskom na balkon s kojeg se pruža panoramski pogled na Jeruzalem.

Kako ističu u Yad Vashemu, cilj Memorijalnog centra je dokumentiranje istraživanje i njegovanje uspomena na stradanje šest milijuna Židova u Drugom svjetskom ratu. Rekordnu posjećenost zabilježio je 1999. godine kada ga je obišlo 2.057.793 posjetitelja.

Arhiv muzeja sadrži 62 milijuna stranica dokumenta, dva milijuna i 675 tisuća fotografija, na tisuće filmova i video kazeta sa svjedočenjima preživjelih.

Knjižnica u Yad Vashemu najznačajnija je knjižnica o holokaustu s 90.000 naslova. Dvorana imena govori o 3,2 milijuna žrtava holokausta.

U povodu otvaranja novog muzeja u srijedu će se održati posebno tematsko zasjedanje visokih gostiju pod nazivom "Sjećanje na prošlost, oblikovanje budućnosti".

Na zasjedanju će govoriti i predsjednik Mesić koji će se kasnije u srijedu sastati s izraelskim kolegom Katsavom, zamjenikom izraelskog premijera Shimonom Peresom i vođom oporbe u Knessetu Tommyjem Lapidom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙