FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Židovi kritiziraju papinu usporedbu abortusa s holokaustom

BERLIN, 19. veljače 2005. (Hina/dpa) - Čelnik židovske zajednice uNjemačkoj kritizirao je u subotu papu Ivana Pavla II. zbog toga što jeu svojoj novoj knjizi koja upravo izlazi usporedio abortus sholokaustom.
BERLIN, 19. veljače 2005. (Hina/dpa) - Čelnik židovske zajednice u Njemačkoj kritizirao je u subotu papu Ivana Pavla II. zbog toga što je u svojoj novoj knjizi koja upravo izlazi usporedio abortus s holokaustom.

Paul Spiegel, predsjednik njemačkoga Središnjeg židovskog vijeća rekao je za njemačke internetske novine Netzeitung da "čelnik katoličke crkve nije shvatio" da se abortus ne može usporediti s holokaustom.

Prema tom članku, u dijelovima knjige "Sjećanje i identitet" koja će od 23. veljače biti u prodaji, Papa uspoređuje abortus s ubijanjem židova pod nacistima.

U jednome odlomku Papa navodno kaže da, iako je s krajem nacističke diktature prestalo istrebljivanje židova, nastavilo se "legalno istrebljivanje" nerođene djece.

Komentirajući sličnu usporedbu koelnskoga nadbiskupa kardinala Joachima Meisnera, Spiegel je rekao da se "neprikladna usporedba" nastavlja prema "samom vrhu katoličke crkve".

To pokazuje da katolička crkva "nije shvatila ili ne želi shvatiti da postoji golema razlika između genocida (koji se provodio) kao na tvorničkoj traci i onoga što žene čine sa svojim tijelom".

Kardinal Meisner ispričao se zbog svojih riječi izrečenih na propovijedi u siječnju ove godine. On je usporedio abortus s masovnim zločinima nacističkoga vođe Adolfa Hitlera i sovjetskoga čelnika Josifa Staljina. Spiegel je i njega oštro kritizirao i rekao kako izjednačavanje abortusa s nacističkim genocidom vrijeđa milijune žrtava holokausta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙