FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poglavarstvo treba naći novo rješenje za sanaciju bespravne gradnje u Zagrebu

ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Nakon što je Ministarstvo prostornoguređenja nezakonitim ocijenilo prijedloge izmjena i dopuna GUP-aZagreba kojima bi se omogućila tzv. točkasta legalizacija bespravnegradnje, o tome se mora izjasniti Gradsko poglavarstvo i dati odgovoršto dalje, zaključeno je na današnjoj sjednici skupštinskogPovjerenstva za utvrđivanje prenamjene zelenih površina u građevinskozemljište u GUP-u Zagreba.
ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Nakon što je Ministarstvo prostornog uređenja nezakonitim ocijenilo prijedloge izmjena i dopuna GUP-a Zagreba kojima bi se omogućila tzv. točkasta legalizacija bespravne gradnje, o tome se mora izjasniti Gradsko poglavarstvo i dati odgovor što dalje, zaključeno je na današnjoj sjednici skupštinskog Povjerenstva za utvrđivanje prenamjene zelenih površina u građevinsko zemljište u GUP-u Zagreba.

Davorin Tepeš (HDZ) ocijenio je da je sa sadašnjim GUP-om sve od početka krenulo krivo te naveo da bi se prijedlogom "točkaste legalizacije" (kojom se po kriterijima omogućuje legalizacija pojedinih bespravno sagrađenih kuća u zoni koja nije građevinska) primjerice u podsljemenskoj zoni otvorio prostor korupciji. Po njemu bi najbolje bilo pričekati dovršetak prostornog plana Sljemena Medvednice koje bi trebalo dati rješenje što s takvim objektima.

Predsjednik Povjerenstva Zdravko Tomac (HSD) je apelirao i na hrvatsku Vladu da što prije donese zakon o sanaciji bespravne gradnje što je Grad Zagreb predlagao još 2003.

"Interesi Grada Zagreba i Ministarstva se ne razlikuju, ali dok se međusobno prepucavamo bespravna gradnja caruje", kazao je Ivan Šikić (SDP).

Na taj problem je upozorio i Nenad Ivanković (SIN), ali i izrazio protest protiv rješenja Ministarstva jer, rekao je, birokratski pristupa stvarima po principu: ovako ne može, a kako dalje - ne zna se.

S obzirom na hitnost rješavanja onoga što se u Zagrebu po postojećim zakonima može legalizirati, dao je podršku stručnjacima koji bi trebali kreirati odgovarajuće rješenje za sadašnju "pat poziciju".

Predstavnik Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša Željko Horvat ponovio je da je rješenje Ministarstva obvezujuće za Gradsko poglavarstvo. Dodao je da je protiv tog rješenja moguće pokrenuti postupak pred Upravnim sudom, ali i upozorio da je to procedura koje bi potrajala godinu, dvije, a da bi opet ostalo sporno može li se bespravna gradnja riješiti kao što je to predložio Zavod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙