FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irački šijiti osvojili većinu u parlamentu

BAGDAD, 17. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Irački šijitski savezosvojio je većinu u novoj iračkoj nacionalnoj skupštini, objavilo je učetvrtak iračko izborno povjerenstvo na temelju konačnih rezultataizbora održanih 30. siječnja.
BAGDAD, 17. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Irački šijitski savez osvojio je većinu u novoj iračkoj nacionalnoj skupštini, objavilo je u četvrtak iračko izborno povjerenstvo na temelju konačnih rezultata izbora održanih 30. siječnja.

Ujedinjeni irački savez, koalicija uglavnom šijitskih vjerskih stranaka s potorom velikog ajatolaha Alija Sistanija, osvojio je 140 od ukupno 275 mjesta u nacionalnoj skupštini, objavilo je Povjerenstvo.

Komibinirani Kurdski blok, drugi po broju glasova, osvojio je 75 mjesta a izborna lista na čelu s privremenim premijerom Iyadom Allawijem 40 mjesta, dodalo je povjerenstvo.

Za imenovanje predsjednika i dva potpredsjednika parlamenta, što je sljedeći korak u procesu, potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu. Šijitski savez i Kurdski blok, pretpostavlja se, mogli bi činiti takvu većinu.

Na izborima 30. siječnja odaziv je bio oko 58 posto, objavilo je izborno povjerenstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙