FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNB: nismo izdali nikakav nalog koji bi otežao rad Povjerenstva za Lenac

ZAGREB, 17. veljače 2005. (Hina) - Hrvatska narodna banka (HNB)reagirala je danas na napise u medijima s jučerašnje sjednicesaborskog Istražnog povjerenstva za "Viktor Lenac", navodeći kako neodgovara činjenicama da je guverener HNB-a izdao nalog Riječkoj bancida Povjerenstvu ne da podatke o kreditima koje je dizao bivši direktor"Lenca" Damir Vrhovnik.
ZAGREB, 17. veljače 2005. (Hina) - Hrvatska narodna banka (HNB) reagirala je danas na napise u medijima s jučerašnje sjednice saborskog Istražnog povjerenstva za "Viktor Lenac", navodeći kako ne odgovara činjenicama da je guverener HNB-a izdao nalog Riječkoj banci da Povjerenstvu ne da podatke o kreditima koje je dizao bivši direktor "Lenca" Damir Vrhovnik.

HNB je u današnjem priopćenju medijima dostavila i integralni tekst mišljenja (o tom pitanju) što ga je 14. siječnja 2005. uputila spomenutoj banci, na njenu zamolbu.

"Vjerujemo da je iz priloženog potpuno jasno kako HNB nije izdao nikakav nalog koji bi na bilo koji način otežao rad Istražnog povjerenstva i da je riječ o čistoj insinuaciji kojom se središnja banka, iz nama nepoznatih razloga, nastoji diskreditirati", navodi se u priopćenju kojeg je potpisao direktor Direkcije pravnih poslova Marijan Klanac.

U mišljenju HNB navodi članke Zakona o bankama iz kojih uz ostalo proizlazi da banke bez suglasnosti klijenta Istražnom povjerenstvu ne mogu davati podatke i dokumentaciju koji predstavljaju bankovnu tajnu, u konkretnom slučaju, bez obzira jesu li ti podaci i dokumentacija u vezi s izdavanjem državnog jamstva ili ne.

Također se navodi da je Zakonom o istražnim povjerenstvima, propisano ovlaštenje istražnih povjerenstava da od svih državnih tijela, ustanova, trgovačkih društava, drugih pravnih osoba i građana zahtijevaju dostavu dokumentacije koja bi mogla biti od značenja za ostvarivanje njihove zadaće. Njime je propisana i dužnost odgovorne osobe u pravnim osobama da svjedoče pred istražnim povjerenstvom ili da mu daju obavijesti o činjenicama koje su joj poznate te da dostavi dokumentaciju koju posjeduje, a u protivnom propisana je kaznena odgovornost.

HNB u mišljenju navodi kako je nesporno da je prema oba zakona banka dužna Istražnom povjerenstvu dostaviti onu zatraženu dokumentaciju za čiju dostavu postoji prethodna ili naknadna suglasnost klijenata. U odnosu na ostalu dokumentaciju, a obzirom da su Zakon o bankama i Zakon o istražnim povjerenstvima propisi istog ranga, moguće je dvojako tumačenje te obveze. Stoga je, obzirom na kaznenu odnosno prekršajnu odgovornost u slučaju nepostupanja po odredbama tih zakona, HNB Riječkoj banci u mišljenju preporučio da o tome upozna Istražno povjerenstvo uz sugestiju da njegovi članovi (ako to nađu potrebnim) iniciraju davanje vjerodostojnog tumačenja odredbi članaka 15. i 16. Zakona o istražnim povjerenstvima.

Na jučerašnjoj sjednici saborsko Istražno povjerenstvo za Lenac odlučilo je u iduću srijedu saslušati i guvernera HNB-a Željka Rohatinskog koji je, kako je rečeno, dao mišljenje da Riječka banka nije obvezna Povjerenstvu dati podatke o računima bivšeg direktora Lenca Damira Vrhovnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙