FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Willsch: Bezuvjetan početak pregovora za Hrvatsku

ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - Glavna tužiteljica Međunarodnog sudaza ratne zločine Carla del Ponte protivi početku pregovora Hrvatske sEuropskom unijom 17. ožujka, tvrdeći da Hrvatska ne surađuje potpunosa sudom, zastupnik njemačkog parlamenta Bundestaga Klaus-PeterWillsch ne slaže se s njom i drži da pregovori trebaju započeti,objavljuje Deutsche Welle.
ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - Glavna tužiteljica Međunarodnog suda za ratne zločine Carla del Ponte protivi početku pregovora Hrvatske s Europskom unijom 17. ožujka, tvrdeći da Hrvatska ne surađuje potpuno sa sudom, zastupnik njemačkog parlamenta Bundestaga Klaus-Peter Willsch ne slaže se s njom i drži da pregovori trebaju započeti, objavljuje Deutsche Welle.

Zastupnik Kršćansko-demokratske unije u razgovoru za DW je istaknuo da hrvatska vlada čini sve što je u njenoj moći, a spremnost na suradnju s Haagom u više je navrata pokazala "ne samo na riječima nego i tako što su drugi generali ili visoki vojni časnici potaknuti da se predaju Haagu", prenosi postaja.

Kada je riječ o Gotovini, Willsch smatra da nema povoda sumnjati u tvrdnje hrvatske vlade. "Vi znate da se Gotovina s francuskom putovnicom može slobodno kretati svijetom i mislim da bi Del Ponteova morala jasnije reći kakvim informacijama raspolaže i dokazati ih ako može", dodaje zastupnik CDU-a.

Willsch primjećuje da postoji sumnja da se tvrdnjama o Gotovini koje možda nisu točne vodi određena politika prema Hrvatskoj i dodaje da oni koji su skeptični prema hrvatskom pristupu EU-u slučaj Gotovina sa sobom nose kao sakrament. "Ne smatram ispravnim da se čitav narod uzima kao taoc na jednom pitanju koje počiva na informacijama koje se ne može pobliže dokazati", dodaje Willsch.

CDU-ov zastupnik Willsch smatra da bi odgoda početka pregovora s Hrvatskom imala negativne posljedice za čitavu regiju jer je loš signal za druge države bivše Jugoslavije, a i za hrvatsku unutarnju politiku.

"Proklamirani cilj hrvatske politike bez obzira na stranke jest da se pristup EU-u ostvari što prije. I za to su Hrvati spremni poduzeti velike napore i provesti reforme kako bi se približili odredbama Acuis comunitairea. Taj elan bi mogao splasnuti u slučaju odbijanja od strane Europske unije koje bi Hrvati doživjeli kao neopravdano. A to bi bilo opasno", smatra njemački zastupnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙