FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Del Ponte: visokopozicionirane mreže u Hrvatskoj štite Gotovinu

BRUXELLES, 15. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Glavna tužiteljicaHaškog suda Carla del Ponte izvijestila je Europsku uniju davisokopozicionirane mreže u Hrvatskoj štiti odbjeglog generala AntuGotovinu te da je hrvatska Vlada ambivalentna glede njegova uhićenja,javlja u utorak Reuters pozivajući se na neimenovanog europskogdiplomata.
BRUXELLES, 15. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte izvijestila je Europsku uniju da visokopozicionirane mreže u Hrvatskoj štiti odbjeglog generala Antu Gotovinu te da je hrvatska Vlada ambivalentna glede njegova uhićenja, javlja u utorak Reuters pozivajući se na neimenovanog europskog diplomata.

Kako prenosi Reuters, ministri vanjskih poslova EU koji se sastaju sljedeći ponedjeljak u Bruxellesu poslat će Zagrebu zadnje upozorenje da su njegove nade u početak pregovora s EU u pitanju, rekao je diplomat.

Glavna tužiteljica predala je izvješće o Gotovini Luksemburgu, predsjedavajućoj zemlji EU, koja ga je proslijedila zemljama članicama.

"U njemu se jasno kaže da visokopozicionirane mreže u Hrvatskoj štite Gotovinu a da je vlada dvosmislena oko njegova uhićenja", rekao je diplomat.

U nacrtu izjave pripremljene za sastanak ministara vanjskih poslova u ponedjeljak u Bruxellesu, u posjed kojega je došao Reuters, stoji da: "Vijeće poziva Hrvatsku da poduzme potrebne mjere u smislu pune suradnje s Međunarodnim sudom za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije i ponavlja da posljednji optuženi mora biti lociran i prebačen u Haag što je prije moguće".

U toj izjavi će se pozvati tijela EU da usvoje predloženi mandat za početak pregovora s Hrvatskom 17. ožujka "ako Hrvatska u potpunosti surađuje s ICTY-em".

Reuters podsjeća da su ministri za europske poslove iz Francuske i Njemačke u zajedničkom diplomatskom naporu prošloga tjedna posjetili Zagreb kako bi pojačali poruku da Gotovina mora biti izručen Haagu.

Francusko-njemački posjet bio je znak da najveći saveznik Hrvatske, Njemačka, u potpunosti podupire strategiju o nužnosti Gotovinine predaje, dodaje Reuters. Austrija i Mađarska pak podupiru blaži pristup, kaže Reuters.

Luksemburški premijer Jean-Claude Juncker rekao je nakon sastanka u petak s glavnom tužiteljicom haškog suda da će EU teško započeti pristupne pregovore s Hrvatskom ako Gotovina ne bude do tada u pritvoru Haškog suda.

Reuters podsjeća i na izjavu povjerenika EU za proširenje Ollija Rehna koji je 31. siječnja rekao da Zagreb ne čini dovoljno i da zasad ne može preporučiti početak pregovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙