FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: Zabranjen dnevnik na turskom

BERLIN, 25. veljače 2005. (Hina) - Njemački ministar unutarnjih poslovaOtto Schily zabranio je, zbog širenja antisemitskih i antieuropskihideja, daljnje objavljivanje dnevnika na turskom jeziku koji izlazi uNjemačkoj, a izdavačkoj kući koji izdaje ovaj dnevnik zabranio jedaljnji rad, priopćilo je u petak savezno ministarstvo unutarnjihposlova.
BERLIN, 25. veljače 2005. (Hina) - Njemački ministar unutarnjih poslova Otto Schily zabranio je, zbog širenja antisemitskih i antieuropskih ideja, daljnje objavljivanje dnevnika na turskom jeziku koji izlazi u Njemačkoj, a izdavačkoj kući koji izdaje ovaj dnevnik zabranio je daljnji rad, priopćilo je u petak savezno ministarstvo unutarnjih poslova.

Kako stoji u priopćenju, dnevnik "Anadoluda Vakit" (Vrijeme u Anatoliji) je u prošlosti u više navrata objavljivao članke čiji je sadržaj uperen protiv države Izrael, Židova i zapadnog društva općenito. Djelatnost i svrha izdavačke kuće "Yeni Akit GmbH" se sukobljuje s njemačkim zakonikom u onom dijelu koji se odnosi na širenja nacionalne i rasne mržnje, zaključeno je u priopćenju.

Ministar unutarnjih poslova Otto Schily (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) smatra da je nedopustivo da jedne novine pod krinkom "ozbiljnog izvještavanja" među turskom publikom u Njemačkoj širi mržnju te ih huška protiv drugih nacionalnosti i vjera. Uprava i vodstvo ove izdavačke kuće nije unatoč nizu upozorenja odstupilo od svoje uredničke politike koja vrijeđa dostojanstvo pojedinih nacionalnih grupa, izjavio je Schily te je zaključio da je zabrana ovakvih sadržaja u skladu s "visokom pozicijom koju u Njemačkoj uživa pravo izražavanja vlastitog mišljenja i sloboda medija".

Osim zabrane rada javno tužilaštvo je zaplijenilo i cjelokupnu imovinu izdavačke kuće "Yeni Akit GmbH".

Od terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. te nakon spoznaje da su napadi bili pripremani u Hamburgu, na području Njemačke je zabranjen rad više organizacija s islamističko-ekstremnom pozadinom a iz zemlje je protjerano više muslimanskih propovjednika koji su u svojim propovijedima širili vjersku i nacionalnu mržnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙