FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte blizu 48 dolara po barelu

LONDON, 18. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ostale sustabilne u petak, poduprte očekivanjima o mogućem OPEC-ovom smanjenjuproizvodnje koja su djelovala kao protuteža snažnom porastu zalihadestilata u SAD-u.
LONDON, 18. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ostale su stabilne u petak, poduprte očekivanjima o mogućem OPEC-ovom smanjenju proizvodnje koja su djelovala kao protuteža snažnom porastu zaliha destilata u SAD-u.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 37 centi na 47,91 dolara. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla je 28 centi na 46,10 dolara.

Cijene sirove nafte dosegnule su ovog tjedna najvišu razinu u protekla tri tjedna od 48,65 dolara po barelu, ali su u srijedu naglo pale kada se pokazalo da je pad zaliha zemnog plina bio manji nego što se očekivalo dok su istodobno snažno su porasle zalihe sirove nafte i benzina. Zalihe sirove nafte u SAD-u više su oko 8,5 posto u odnosu na prošlu godinu dok su zalihe benzina porasle 7,4 posto i nalaze se na najvišoj razini u razdoblju od 1999.

Zalihe destilata su smanjene i još uvijek zaostaju za prošlogodišnjom razinom ali analitičari na kraju zime počinju preusmjeravati pozornost na zalihe benzina.

"Jedina vijest u vladinu izvješću koja podiže cijene jest ona o zalihama destilata ali zima je već na kraju", kazala je analitičarka SG Commodities Deborah White.

Kao protuteža solidnijim zalihama djelovala su očekivanja da će OPEC u slučaju prevelikog pada cijena smanjiti proizvodnju.

Glavni tajnik OPEC-a Ahmad Fahad Al-Ahmad Al-Sabah kazao je ovog tjedna da je kartel sklon smanjenju proizvodnje kako bi obranio cijene uoči porasta zaliha u drugom tromjesečju ali je dodao da će razmjeri smanjenja ovisiti o potražnji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙