FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZUSSB o plavom dizelu, poticajima i poljoprivrednoj politici

OSIJEK, 15. ožujka 2005. (Hina) - Slavonski seljaci spremni su i naradikalne poteze, ako se ne riješe postojeći problemi u poljoprivredi,posebice cijena plavog dizela, zbog čijeg je poskupljenja upitna iproljetna sjetva, izvijestilo je danas u Osijeku vodstvo Zajedniceudruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB).
OSIJEK, 15. ožujka 2005. (Hina) - Slavonski seljaci spremni su i na radikalne poteze, ako se ne riješe postojeći problemi u poljoprivredi, posebice cijena plavog dizela, zbog čijeg je poskupljenja upitna i proljetna sjetva, izvijestilo je danas u Osijeku vodstvo Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB).

Predsjednik Udruge Antun Laslo kazao je na konferenciji za novinare kako su količine "plavog dizela" ograničene na 80 litara po hektaru, odnosno 40 litara za proizvođače duhana, dok, kako tvrdi, ribari imaju neograničenu potrošnju.

Najavio kako će, prošle godine osnovani, Hrvatski savez poljoprivrednih udruga premijeru Ivi Sanaderu uputiti poziv za razgovor o problemima hrvatskoga agrara, a ukoliko ne bude pozitivnog rješenja, seljaci su spremni i na radikalne poteze.

"Vlada ne smije dopustiti ovakvo poskupljenje inače proljetne sjetve neće biti", ustvrdio je Laslo.

Komentirajući zemljišnu politiku Laslo je kazao kako je to pitanje još uvijek neriješeno, a Hrvatska, zbog usitnjenih gospodarstava, ima nisku razinu poljoprivredne proizvodnje s kojom ne može biti konkurentna na europskom tržištu.

Komentirajući probleme oko isplate poticaja tajnik udruge Stanko Zdravčević kazao je kako je to pitanje regulirano Zakonom o poticajima, te da je stoga isplata poticaja zakonska obveza RH.

Vodstvo ZUSSB-a izrazilo je čuđenje smanjivanjem poticaja za uljarice budući da, kako drže, Hrvatska ni približno nema dovoljno uljarica za vlastite potrebe.

(Hina) xivuč yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙