FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela obnova primoštenskih vinograda

ŠIBENIK, 3. ožujka 2005. (Hina) - Sadnjom prvih sadnica vinove lozesorte "Babić" danas je simbolično počela obnova čuvenih primoštenskihvinograda na predjelu Bucavcu.
ŠIBENIK, 3. ožujka 2005. (Hina) - Sadnjom prvih sadnica vinove loze sorte "Babić" danas je simbolično počela obnova čuvenih primoštenskih vinograda na predjelu Bucavcu.

Prve sadnice posadili su pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Srećko Selanac i šibensko-kninski župan Duje Stančić, te predstavnici Udruge vinogradara, vinara i maslinara općine Primošten koji su inicirali taj projekt.

"Želja nam je vratiti Bucavcu izvorni oblik, a to znači na svakoj maloj parceli, tzv.vlačici, posaditi lozu. Do 2009. godine, do kada traje realizacija zajedničkog projekta Ministarstva poljoprivrede i Šibensko -kninske županije , na Bucavcu bi na oko 28 hektara trebalo biti posađeno 120.000 sadnica vinove loze, isključivo 'Babića'. Ukupna vrijednost cijelog projekta je 12 milijuna kuna, od čega će najveći dio sredstva osigurati Ministarstvo kroz subvencije i poticaje. Županija je kupila sadnice, a šibensko poduzeće Vinoplod - Vinarija donirat će repromaterijal za sadnju i osigurati otkup grožđa s ovog područja. Krajnji je cilj proglasiti Bucavac zaštićenim krajolikom na kojemu će se uzgajati isključivo sorta čuvenog 'Babića'", kazao je Selanac.

Po riječima predsjednika primoštenske Udruge vinogradara, vinara i maslinara Ante Gracina, tijekom ove godine bit će zasađeno 3 do 4 tisuće sadnica vinove loze.

Stabla maslina koja danas rastu na pojedinim parcelama na Bucavcu, a ima ih ukupno 670, bit će iščupana i zasađena na drugoj lokaciji, ili će vlasnicima biti nadoknađena šteta i kupljene nove sadnice maslina. Dosad je, po Gracinovim riječima, iščupano 8 stabala maslina.

"Posebna je vrijednost ovog područja da nije, poput većeg dijela obale, zahvaćeno divljom gradnjom. Bucavcu ćemo sadnjom loze u zapuštenim vinograda vratiti izvorni izgled . Polovicom prošlog stoljeća ovdje je bilo više od 100.000 loza", kazao je župan Stančić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙