FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Zagrebu predstavljen SAPARD program

ZAGREB, 4. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatskoj će od 1. siječnja 2006.godine na raspolaganju biti sredstva iz SAPARD fonda, namijenjenapoljoprivredi i ruralnom razvoju, a riječ je o iznosu od 25 milijunaeura, istaknuto je na današnjoj prezentaciji SAPARD-a u Ministarstvupoljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.
ZAGREB, 4. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatskoj će od 1. siječnja 2006. godine na raspolaganju biti sredstva iz SAPARD fonda, namijenjena poljoprivredi i ruralnom razvoju, a riječ je o iznosu od 25 milijuna eura, istaknuto je na današnjoj prezentaciji SAPARD-a u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

SAPARD je predpristupni fond EU-a za zemlje srednje i istočne Europe u pripremama za sudjelovanje u zajedničkoj poljoprivrednoj politici i jedinstvenom tržištu Unije. Glavni su mu prioriteti doprinos provedbi europskog prava iz područja poljoprivrede te rješavanje problema na području poljoprivrede i ruralnog razvitka.

Zbog kvalitetne pripreme programa i povećanja vjerojatnosti njihove realizacije, kako je istaknuto, potrebno je izabrati nekoliko prioritetnih SAPARD područja, a Ministarstvo poljoprivrede ranije je već predložilo da to budu ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, preradbene kapacitete, nove gospodarske aktivnosti i razvoj infrastrukture.

Sredstva SAPARD-a u pravilu su namijenjena direktnim proizvođačima, a ne državi, rečeno je na prezentaciji.

Kod privatnih projekata SAPARD funkcionira tako da ulagaču po završetku projekta fond vraća 50 posto uloženih sredstava, ako je projekt izveden u skladu s uvjetima dogovorenim sa administracijom SAPARD-a.

Kod općinskih projekata uz iste uvjete investitor ima pravo na povrat cjelokupne investicije, i to 25 posto iz sredstava državnog proračuna, a 75 posto iz sredstava SAPARD-a.

Osnovni uvjeti za tvrtke koje žele koristiti sredstva SAPARD-a su članstvo u profesionalnim i marketinškim asocijacijama, najmanje tri godine poslovanja, naglasak na ekološki održivoj proizvodnji, certifikati kvalitete i drugi.

Posebna se pozornost mora posvetiti pravilnom sastavljanju projekata po pravilu EU administracije.

SAPARD je započeo 2000. godine, a završava 1. siječnja 2007. S obzirom na to da se odobrenje Europske komisije za njegovu provedbu u Hrvatskoj i uspostava SAPARD agencije očekuju u ljeto ove godine, Hrvatskoj ostaje tek nekoliko mjeseci za ocjenu projekata kako bi se novci mogli povlačiti od 1. siječnja 2006.

Današnjim skupom u Zagrebu koji je okupio predstavnike poljoprivrednih udruga i zadruga, Hrvatskih šuma, Hrvatskog stočarskog selekcijskog centra te poljoprivrednike iz Zagrebačke, Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske županije te grada Zagreba završen je Tjedan predstavljanja SAPARD programa. Prva prezentacija održana je u Varaždinu, nakon čega su slijedile prezentacije SAPARD-a u Osijeku Rijeci i Splitu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙