FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radnici "Sljemena" najavljuju prosvjed u Sesvetama

ZAGREB, 23. veljače 2005. (Hina) - Radnici "Sljemena" organizirat će 3.ožujka u središtu Sesveta prosvjed protiv gašenja proizvodnje u toj tvrtki sa 135-godišnjom tradicijom, pod geslom "Sljeme u stečaju -Sesvete u stečaju", najavljeno je na današnjoj konferenciji zanovinare Sindikata poljoprivrede.
ZAGREB, 23. veljače 2005. (Hina) - Radnici "Sljemena" organizirat će 3. ožujka u središtu Sesveta prosvjed protiv gašenja proizvodnje u toj tvrtki sa 135-godišnjom tradicijom, pod geslom "Sljeme u stečaju - Sesvete u stečaju", najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare Sindikata poljoprivrede.

Radnici i sindikat neće dozvoliti većinskom vlasniku, tvrtki "Finagra" d.o.o., da ugasi proizvodnju i 361 radnika pošalje na ulicu, kako bi zaradio na prodaji lokacije, branda, recepture i tehnologije "Sljemena".

"Što su uzeli, neka i vrate", istaknuo je glavni sindikalni povjerenik Branko Mišković dodavši da su zbog stanja u "Sljemenu", u kojem je proizvodnja obustavljena još u prosincu, "cijele Sesvete na nogama".

"Finagra" se dokopala "Sljemena" nezakonitom privatizacijom, koju je Državni ured za reviziju još u veljači 2003. ocijenio "protupravnom kupoprodajom", no otad nije poduzeto ništa na zaštiti zakonitosti.

"Finagra", koja je osnovana s 20.000 kuna temeljnog kapitala, kupila je 33 posto dionica po cijeni od jedne marke po dionici, a ostalih 40 posto po cijeni od 15 kuna po dionici, upozoravaju sindikalci.

Prije takve kupoprodaje, Uprava "Sljemena" skinula je radnicima s plaće ukupno 875.000 kuna na ime otplate dionica, koje nikad nije uplatila Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP), niti ih je vratila radnicima.

"Problem 'Sljemena' zakuhali su neki menadžeri uz pomoć političara, pa smo se i mi sada obratili političarima i dobili obećanja da će se pitanje 'Sljemena' potegnuti u Hrvatskom saboru i zagrebačkoj Gradskoj skupštini", izjavio je regionalni povjerenik Sindikata poljoprivrede Ivica Rogić.

Čelnici "Finagre" izigrali su i nedavni dogovor, u kojem su posredovali ministar poljoprivrede Petar Čobanković i predstojnik Vladina ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović, da će isplatiti plaće do 18. veljače i ponuditi svoje dionice HFP-u.

Radnicima je za prosinac isplaćeno samo 70 posto plaće, iako je Ministarstvo poljoprivrede preko reda isplatilo "Finagri" 1,1 milijun kuna poticaja, kaže Rogić.

Osim toga, "Finagra" nudi HFP-u samo dijelove "Sljemena", tj. mesnu industriju i trgovinu, a ne i tvornicu stočne hrane i Sesvetski vodovod, zajedno s 11 stanova iz vlasništva "Sljemena".

Dionice koje nudi "Finagra" znatno manje vrijede, pa inzistiramo na vraćanju sve imovine "kupljene" prije četiri godine, kazao je Rogić najavivši da će sindikat idućih dana povući i neke pravne poteze za obranu "Sljemena".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙